Skip to main content

Wat is een hostel? Alles voor jouw eerste verblijf in een hostel

22 december 2020
Backpackers raken er maar niet over uitgepraat: overnachten in een hostel. Voor de buitenwereld staan hostels vooral bekend als “goedkoop, basic en vies”. Ben je van plan om een (verre) reis te gaan maken en wil je je alvast inlezen over het populairste type accommodatie onder backpackers? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik kan je alvast verklappen; hostels zijn inderdaad goedkoop, en dat gaat nog wel eens gepaard met basic en vies. En tóch is het een ervaring die je niet had willen missen.
  1. Budget

  2. Vrienden maken

  3. Kamerkeuze

  4. Mee in je backpack

  5. Tips uit eigen ervaring

  6. Hostel boeken

1. Budget

Laat ik beginnen met de main reason om te verblijven in een hostel: de lage prijs waarvoor je een slaapplek bemachtigt. Hostels zijn zonder twijfel het goedkoopste type accommodatie en dat komt een (jonge) backpacker maar al te goed uit. Soms kan je al een bed in een slaapzaal reserveren voor maar €5 per nacht. Zeg daar maar eens nee tegen!

Naast dat goedkope bed is een hostel om meer redenen een budgetvriendelijke accommodatie. Er is vaak een gemeenschappelijke keuken waar je gebruik van kunt maken, wat weer een aantal keer buiten de deur eten scheelt. Bovendien is het ontbijt vaak inbegrepen, of wordt dit aangeboden voor een klein prijsje. Een buffet in een hostel moet je uiteraard niet vergelijken met dat van een luxe hotel, maar je bent nu eenmaal aan het backpacken on a budget! Tot slot organiseren veel hostels gratis* tours waar je je bij aan kan sluiten. Tevens een leuke en makkelijke manier om andere reizigers te leren kennen.

*het is in zo’n geval gebruikelijk om de gids na afloop een fooi te geven. Hier had ik bij mijn eerste keer niet bij stilgestaan van tevoren, dus daar stond ik dan, zonder cash op zak… (;

2. Vrienden maken

Het grappige aan hostels is dat er een soort ongeschreven regel bestaat dat iedereen met elkaar bevriend is. Zit iemand alleen aan een tafel te ontbijten? Ga tegenover hem of haar zitten en je hebt binnen no-time een gesprek over iets dat je met elkaar gemeen blijkt te hebben. Wil je een biertje aan de hostelbar bestellen? Voordat je het weet sta je te dansen met een groep reizigers die je 10 minuten daarvoor nog nooit gezien had. Natuurlijk heb je dit deels zelf in de hand, er zijn ook reizigers die hostels vooral als een goedkope slaapplek zien en zich verder wat meer terugtrekken.

Ook kan de vibe erg afhangen van het type hostel waar je verblijft. Bekijk daarvoor altijd de reviews van andere reizigers en neem hun ervaringen mee in je keuze. Ga je voor “quiet and peaceful atmosphere, beautiful views” (lees: weinig reuring in de tent, mooie locatie), of liever voor “great place to meet fellow travellers, loved the karaoke nights and parties” (lees: toffe plek voor soloreizigers, minder tof als je om 23:00 wilt slapen)?

3. Kamerkeuze

Waarschijnlijk denk je bij een hostel gelijk aan een grote slaapzaal waar je met andere reizigers in stapelbedden vertoeft. Klopt als een bus! Nu verschilt het natuurlijk per hostel hoe zo’n slaapzaal eruit ziet en hoe groot deze is, maar voor de doorsnee dorm kan je uitgaan van een man of acht, verdeeld over vier stapelbedden. Er zijn echter ook hostels waar je een slaapplek op een kleine 4-persoons slaapzaal kunt boeken, of juist op een slaapzaal waar maar liefst 24 (!) reizigers kunnen tukken. Uiteraard geldt daarbij; hoe meer mensen met wie je de kamer deelt, des te goedkoper de overnachting.

Naast de keuze over de grootte van de slaapzaal, heb je bij veel hostels gedeeltelijk invloed op wie jouw kamergenoten worden. In de basis zijn slaapzalen gemixt en kan je dus met zowel mannen als vrouwen op een kamer liggen, maar tegenwoordig zijn er veel hostels die naast mixed dorms ook female dorms aanbieden. In dat geval lig je als vrouw enkel met andere vrouwelijke reizigers op een kamer.

Tot zover dorms in een notendop. Wat je misschien nog niet wist, is dat de meeste hostels ook privékamers aanbieden, in veel gevallen met een eigen badkamer. Een overnachting in een privékamer (meestal 2-persoons) kost uiteraard meer dan een bed in een slaapzaal, maar is nog steeds relatief goedkoop. Zie je het niet zitten om (meteen) op een grote slaapzaal te slapen, maar wil je wel de gezelligheid van een hostel opzoeken? Dan is een privékamer in een hostel een mooie tussenweg!

4. Mee in je backpack

Als je voor een (grote) slaapzaal gaat, is het handig om de nodige voorbereidingen te treffen. Zo zijn een masker en oordopjes geen overbodige luxe. Dat jij van plan bent om om 23:00 te gaan slapen betekent namelijk niet dat jouw kamergenoten ook op dat tijdstip hun bed in duiken. Ook al is het netjes om het licht ‘s nachts uit te laten als je de slaapzaal in- en uitloopt, gaat het hoe dan ook gebeuren dat je om 3 uur ‘s nachts ineens tegen een felle TL buis aankijkt. Om nog niet te spreken over het geluid van de deur die op elk mogelijk tijdstip open en dicht gaat, het feestje dat beneden tot laat doorgaat terwijl jij al op bed ligt, of die persoon die twee bedden verderop ligt en maar niet wakker wordt van zijn eigen wekker om 7:00, terwijl de rest van de slaapzaal inmiddels rechtop in bed zit (true story). Stop dat masker en die oordopjes dus gauw in je backpack!

Er zeker van zijn dat je niks vergeet? Bekijk de ideale inpaklijst voor backpackers.

5. Tips uit eigen ervaring

Mijn eerste hostelervaring was in Barcelona bij Kabul Party Hostel. Ik besloot er gelijk volledig in te duiken en een bed te boeken op een gemixte slaapzaal van 22 man. Bij mijn tweede hostel tijdens diezelfde solotrip (Cats Hostel Madrid Sol) sliep ik in een mixed dorm voor 14 personen, wat nog steeds een vrij hoog aantal is. Mijn ervaring is dat het boven de 10 personen niet heel veel meer uitmaakt of je nu met 5 man meer of minder op een slaapzaal ligt, en dan zou ik dus gewoon voor de goedkoopste optie kiezen. Wel waren de stapelbedden bij Cats in Madrid veel beter (meer ruimte, beter kluisje onder het bed) dan die bij Kabul in Barcelona en kan ik het je dus aanraden om vooral dáár je keuze op te baseren. Hieronder vind je mijn voorkeuren bij het uitzoeken van een hostel.

  • Stapelbedden die een gordijntje hebben voor extra privacy

  • Stopcontact direct bij slaapplek

  • Grote persoonlijke locker in de slaapzaal, het liefst in/onder/naast het bed

  • Gezellige gemeenschappelijke ruimtes (keuken, bar, (dak)terras, zwembad)

  • Mogelijkheid tot slapen in een female dorm

  • Ontbijt inbegrepen

  • Hostel biedt tours aan

  • Reviews van soloreizigers die positief waren over de social vibes

  • Leuke, frisse uitstraling

6. Hostel boeken

Nu je volledig op de hoogte bent van alle ins en outs van het hostelleven, is het tijd om naar een slaapplek op zoek te gaan! Dit kan natuurlijk gewoon door op de bonnefooi te gaan en bij een hostel naar binnen te lopen, dat op een populaire backpackbestemming op elke hoek van de straat te vinden is, maar je kan je ook van tevoren online van een slaapplek verzekeren. Zelf ben ik fan van hostelworld.com, een boekingsplatform speciaal voor hostels over de hele wereld. Ook via het bekende Booking.com – waar je vaak goede annuleringsvoorwaarden hebt – vind je genoeg leuke hostels tussen de vele hotels.

Op zoek naar meer handige tips? Neem een kijkje bij mijn andere Travel Tips. Of vlieg mee naar een specifieke bestemming!

Heb je vragen over mijn gemaakte reizen of aanbevolen producten, of lijkt het je leuk om samen te werken? Stuur me gerust een mailtje op floraflies.nl@gmail.com of een berichtje op Instagram.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.