Skip to main content

De perfecte reisroute door Jordanië

1 mei 2020
Bij Jordanië denk je misschien als eerste aan Petra, een van de Zeven Wereldwonderen. Deze trekpleister mag dan ook uiteraard niet ontbreken tijdens je reis door Jordanië. Toch biedt het land nog veel meer magische plekken, waarvan velen nog relatief onontdekt zijn. En dat binnen een oppervlakte waar Nederland maar twee keer in past. Ideaal voor een roadtrip van 12 dagen dus! Huur een auto en

ontdek de vijf onderstaande bestemmingen.

  1. Amman

  2. Dode Zee

  3. Petra

  4. Wadi Rum Desert

  5. Aqaba

Amman

Aantal nachten: 2

Luxe verblijf: Amman International Hotel

Budget verblijf: Antonio Amman Hotel

Tip: Bekijk de zonsondergang vanaf de Citadel

Als je een retourtje vanaf Amsterdam boekt, kom je voor de beste prijs uit op hoofdstad Amman. Stap bij Queen Alia International Airport in de huurauto en maak de eerste 35 kilometers naar het centrum van Amman. Je zult meteen ervaren in een compleet andere wereld terechtgekomen te zijn. Ook het centrum van Amman zelf is (logischerwijs) niet vergelijkbaar met dat van een westerse hoofdstad. De gebouwen in het oude centrum zijn afgebrokkeld, veelal kleurloos. De verhouding tussen villa’s buiten de stad en stoffige krotten in delen van het centrum is schrijnend. En tot slot is het een kunst om van punt A naar punt B te rijden, gezien iedereen zich al toeterend tussen de oneindige files door manoeuvreert.

Desondanks, of misschien juist daarom, gaf deze stad mij een adrenaline kick. En ik moet er ook zeker niet aan voorbij gaan dat Amman wel degelijk leuke hotspots heeft. Het antieke en goed bewaard gebleven Romeinse theater is ’s avonds – wanneer hij verlicht is – zeker een bezoekje waard. Daarnaast is Amman op zeven heuvelen gebouwd, waardoor er altijd wel een mooie plek te vinden is vanaf waar je de zonsondergang kan bekijken. Vergeet tot slot niet om een wandeling over Rainbow Street te maken en om de traditionele street food te proberen.

 

Dode Zee

Aantal nachten: 2

Luxe verblijf: Hilton Dead Sea Resort & Spa

Budget verblijf: Ramada Resort Dead Sea

Tip: Ga op canyoning avontuur in Wadi Mujib

Het staat op de bucketlist van menig reisliefhebber: dobberen in de Dode Zee, het liefst met een boek in de hand. In tegenstelling tot zijn naam, is de Dode Zee een meer. Met een waterpeil van 430 meter onder zeeniveau (2015) is het het laagste plekje op aarde.

Helaas daalt dit waterpeil de laatste jaren met maar liefst 1 meter per jaar (!), als gevolg van de uitputting van zijn enige watertoevoer: de Jordan River. Waar sommige resorts tien jaar geleden nog pal aan de Dode Zee lagen, moeten hun gasten tegenwoordig honderden meters lopen om het strand te bereiken. In 2013 waren de drie omliggende landen (Israël, Palestina en Jordanië) tot een akkoord gekomen om het voortbestaan van de Dode Zee te garanderen, door watertoevoer vanuit de zuidelijker gelegen Rode Zee te financieren. Dit project ligt helaas anno 2021 volledig stil. Gelukkig is Friends of the Earth Middle East – een organisatie bestaande uit milieuactivisten uit de drie landen – momenteel bezig met verschillende projecten om volledige droogte in de Jordan Valley te voorkomen.

Lucky for you! Want drijven in de Dode Zee is inderdaad iets wat je een keer in je leven gedaan moet hebben. Voor de ultieme ervaring laat je je van top tot teen insmeren met modder afkomstig uit de bodem van het meer. Deze laat je even op je lichaam drogen, om vervolgens tien minuten in de Dode Zee te dobberen. Je huid zal hierna een stuk zachter aanvoelen, door de mineralen en zouten waar de modder rijk aan is. Tot slot spoel je nog even de laatste modderresten van je lichaam af onder de douche op het strand.

Eerlijk is eerlijk, zonder enige moeite dobberen in de Dode Zee is een bijzondere ervaring, maar het is wel iets dat je letterlijk van je bucketlist afvinkt. Check! What’s next? Met twee nachten aan de Dode Zee kan je heerlijk bijkomen van je eerste indrukken van Jordanië om vervolgens de reis te vervolgen richting het zuiden.

Voor wie net als ik altijd op zoek is naar een adrenaline rush, is canyoning door Wadi Mujib een echte aanrader. Vanaf ons verblijf was het maar een klein half uurtje rijden naar deze indrukwekkende kloof aan de Dode Zee. In een andere post zal ik snel meer vertellen over deze toffe activiteit.

Petra

Aantal nachten: 2

Luxe verblijf: Petra Marriott Hotel

Budget verblijf: Petra Cabin Hostel

Tip: Draag stevige (wandel)schoenen

Binnen drie uurtjes rij je vanaf de Dode Zee naar het volgende hoogtepunt: Petra, één van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen. Deze route op zich is al indrukwekkend en brengt je door een bergachtig landschap, langs kleine dorpjes en natuurreservaat Dana. Het eindpunt is het toeristische dorp Wadi Musa, waar je de keuze hebt uit tientallen ho(s)tels die als uitvalsbasis dienen om het naastgelegen Petra te bezoeken. In dit geval is een verblijf van twee nachten ideaal als je één dag voor Petra wilt uittrekken.

Zoek naar foto’s van Petra en je zult het bekende plaatje van de oude schatkamer (the Treasury) vinden. Petra is echter veel meer dan enkel deze architectonische parel. Het is een volledige stad waar vóór het begin van onze jaartelling de Nabateeërs woonden. Dit intelligente volk heeft op een bijzondere manier de stad Petra gecreëerd, door gebruik te maken van de natuurlijke kloven, ravijnen en bergketens in het gebied. In de gigantische rotspartijen hebben ze meer dan duizend gebouwen uitgehouwen, waarvan de schatkamer de populairste is. Vergis je dus niet in de grootte van Petra! Je kan hier op je gemak een hele dag rondstruinen, om zelfs dán nog niet alles gezien te hebben.

Verdwalen hoef je gelukkig niet, want er loopt een vrij duidelijke route vanaf de entree (Petra Visitor Center) langzaam omhoog naar het uiterste puntje van Petra. Je begint in de Siq, een lange en smalle kloof, waaruit uiteindelijk de Treasury tevoorschijn komt. Na ongeveer twee uur lopen door de oude stad vol mooie sculpturen bereik je een trap van 800 treden die je naar de Monastery leidt, het eindpunt. Let op: dit is weliswaar het eindpunt van Petra, maar niet de uitgang. Je zult dezelfde route terug moeten bewandelen om Petra bij het Visitor Center weer te kunnen verlaten. Op de terugweg wandel je weliswaar naar beneden, maar reken er maar op dat er verzuring in je benen optreedt. En dat bij 35 graden.

Wij kozen ervoor om Petra via een alternatieve route te bezoeken, waar de meeste toeristen niet vanaf weten. Het is namelijk mogelijk om je door een gids met een jeep af te laten zetten in de bergketen die achter Petra ligt. Ik zal binnenkort in een speciale post meer vertellen over deze geheime achteringang van Petra.

Wadi Rum Desert

Aantal nachten: 1

Luxe verblijf: Memories Aicha Luxury Camp

Budget verblijf: Salman Zwaidh Camp

Tip: Boek een jeep tour door de woestijn

Net wanneer je denkt de hoogtepunten van Jordanië gezien te hebben, komt daar de Wadi Rum in het zicht. Waar de meeste woestijnen bestaan uit een uitgestrekte (zand)vlakte, wordt de Wadi Rum Desert vaak vergeleken met Mars. Het unieke beeld van het oranje zand en de gigantische roodbruine rotspartijen, afgetekend tegen de strakblauwe lucht, maakte het een prachtig decor voor de film Lawrence of Arabia.

En dus is het ook een prachtig decor voor een tussenstop tijdens je bijzondere roadtrip door Jordanië. De woestijn wordt bewoond door bedoeïenen. De meesten halen tegenwoordig hun inkomsten uit overnachtingen van toeristen. Er zijn tientallen bedouin camps te vinden in de Wadi Rum Desert, waar je van tevoren online een slaapplek kan reserveren. Een overnachting in de woestijn is een ervaring die niet mag ontbreken tijdens je reis. Wij kozen na goede recensies te hebben gelezen voor Salman Zwaidh Camp en ik kan je dit kamp meer dan aanbevelen. Er zijn ook prachtige luxe kampen, maar die wegen wat mij betreft niet op tegen de gastvrijheid en de bedoeïenen ervaring bij Salman Zwaidh.

Je parkeert de huurauto bij het Wadi Rum Visitor Center, waar je met een jeep wordt opgehaald om verder door het woestijnzand naar het kamp te rijden. Eenmaal daar word je hartelijk verwelkomd door Mohammed met Jordaanse thee. Internet is er uiteraard niet in de woestijn, maar aan vervelen zal je niet toekomen. Er zijn verschillende activiteiten die je van tevoren vast kan leggen bij de bedouin camps. Met een jeep tour word je langs verschillende hotspots in de woestijn gereden, waaronder oude tekeningen in de rotswanden, een zandhelling die ideaal is voor sand boarding en beeldwerken die zijn gemaakt naar aanleiding van Lawrence of Arabia. De plekken waar je langskomt zijn zeker een foto (of honderd) waard, maar alleen al het rijden dwars door de Wadi Rum is onwerkelijk. Kies voor de sunset variant en sluit de tour af bovenop een rotspartij, vanaf waar je de magische zonsondergang kunt beleven.

Bij terugkomst bij het kamp wordt ondertussen op een bijzondere, traditionele manier het avondeten bereid. Het vlees en de groenten worden op een tree van platen gelegd. In het zand hebben ze een gat precies ter grootte van deze tree gegraven. Het avondeten laten ze ‘s middags al in dit gat zakken. De deksel gaat erop, waarna het eten langzaam kan garen onder de hete woestijngrond. ‘s Avonds wordt de tree uit de grond gehaald en het buffet opgediend. Samen met andere reizigers die in het kamp verblijven geniet je van een heerlijke maaltijd, bereid in de grond van Wadi Rum. Met als dessert een kopje thee natuurlijk. Ondertussen wordt het snel donker en verandert de lucht in een prachtige, heldere sterrenhemel. Wat wil een mens nog meer?

Na een eenvoudig ontbijt is het tijd om afscheid van Mohammed te nemen. Hierna kan je je terug laten brengen naar het Visitor Center, om aan het laatste stuk van de roadtrip te beginnen. Met een onwerkelijke, memorabele ervaring extra op zak.

Tip: zet je wekker vroeg voor de zonsopkomst! De kans is groot dat je rond die tijd tóch al wakker wordt, omdat het niet de meest comfortabele nacht zal zijn. Dus hup, je bed uit, op zoek naar een uitzichtpunt om de woestijn weer langzaam oranje te zien kleuren!

Aqaba

Aantal nachten: 4

Luxe verblijf: Mövenpick Resort

Budget verblijf: Bedouin Garden Village

Tip: Ga snorkelen bij South Beach

Aqaba is de enige havenstad van Jordanië, gelegen op het meest zuidelijke puntje van het land. Het is een badplaats aan een inham van de Rode Zee: de Golf van Aqaba. Aqaba heeft een wat internationaler karakter dan de hoofdstad Amman. Er is een modern winkelcentrum, hier en daar een park, en aan de hoofdstraat zijn bekende fastfoodketens te vinden. Met vier overnachtingen in een accommodatie aan het strand is Aqaba een perfecte, relaxte afsluiter van je reis.

De Rode Zee staat bekend als waar duikparadijs, door de vele koraalriffen en de rijke onderwaterwereld. De duikers onder ons kunnen hier dus hun hart ophalen. Voor wie net als ik (nog) niet over een duikbrevet beschikt, is snorkelen een heel leuk alternatief. Ik kan Nemo Dive Center aanbevelen als plek om een snorkeluitrusting te huren. Het ligt een stukje buiten het centrum van Aqaba en is met de auto goed te bereiken. Als je ter hoogte van Nemo Dive Center via South Beach de Rode Zee inloopt, hoef je niet lang te zwemmen om al bij een prachtig, kleurrijk koraalrif uit te komen. En je kan hiervoor gewoon op het wateroppervlak blijven zwemmen, omdat het koraal tot op grote hoogte rijkt. Neem dus zeker een onderwatercamera mee! Binnen no-time spot je honderden kleine vissen en als je goed zoekt kan je Nemo vinden. Ook schildpadden schijnen hun thuisbasis in dit stukje van de Rode Zee te hebben, hopelijk heb jij het geluk om ze tegen te komen.

Je kan naast het ontdekken van de onderwaterwereld ook van activiteiten op het water genieten. Waterskiën achter een boot, cruisen op een jetski, de lucht in met parasailen, niets is te gek bij de vele aanbieders in Aqaba. Het vaarverkeer wordt door politie op zee goed in de gaten gehouden, want elke organisator moet in zijn eigen gebied blijven. Niet alleen om de veiligheid op het water te garanderen, maar ook omdat je je – als je niet oplet – binnen no-time in het vaarwater van Israël bevindt. Op hemelsbreed enkel 5 kilometer ten westen van Aqaba ligt namelijk de Israëlische badplaats Eilat. De grens tussen Israël en Jordanië wordt dus niet alleen op het land streng bewaakt, maar ook op het water. Verder heb je vanaf Aqaba uitzicht op Egypte en zit je vlakbij de grens met Saudi-Arabië, beide landen liggen aan dezelfde inham van de Rode Zee als Israël en Jordanië.

Tot slot: bezoek tijdens de zonsondergang een keer de moskee Sheikh Zayed. Wij kwamen hier per toeval terecht en het is een van de mooiste herinneringen die ik aan Jordanië overhoud.

Na vijf geweldige bestemmingen in twaalf dagen is het helaas weer tijd om terug naar Nederland te vliegen vanaf Queen Alia International Airport. Vanaf Aqaba is het iets minder dan 4 uur rijden naar het vliegveld van Amman, waar je vervolgens de huurauto weer inlevert. Het einde van een onvergetelijke roadtrip. Jordanië, shukran!

Meer weten over deze bucketlist-bestemming? Neem een kijkje bij mijn andere blogs over Jordanië. Of vlieg mee naar een andere bestemming!

Heb je vragen over mijn gemaakte reizen, of lijkt het je leuk om samen te werken? Stuur me gerust een mailtje op floraflies.nl@gmail.com of een DM op Instagram.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.