Skip to main content

Een bijzonder marktbezoek in Aqaba

4 mei 2020

Dat Jordanië een vriendelijke bevolking kent, zal iedereen die er geweest is zonder twijfel beamen. Je moet er ook niet gek van staan te kijken dat je een kopje thee krijgt aangeboden als je met een Jordaniër aan de praat raakt. Op de laatste avond van onze reis door Jordanië werden al deze koppen thee echter in één marktbezoek overtroffen, door de gastvrije inwoners van een buitenwijk in Aqaba.

In Aqaba staan – net als in elke andere Jordaanse stad – meerdere prachtige moskeeën. Op de laatste avond besloot ik om met mijn vader tijdens de zonsondergang moskee Sheikh Zayed te bezoeken. Een witte moskee met gouden details, gelegen buiten het centrum van Aqaba aan Mekka Street. De moskee was op dit tijdstip gesloten, maar we kregen bij de slagboom wel toestemming om het parkeerterrein te betreden, zodat we bij de entree wat foto’s van de prachtige moskee konden maken. Een kwartiertje later stapten we weer in de auto, op weg terug naar onze accommodatie. We reden de parkeerplaats dus weer af en sloegen rechtsaf, Mekka Street op. Nog geen 200 meter verder werd onze aandacht getrokken door een drukke, chaotische zijstraat aan onze rechterhand. Spontaan besloten we de straat in te rijden.

Het bleek de thuisbasis van een plaatselijke markt te zijn. Waarschijnlijk worden de kraampjes vol groente en fruit, kleding of vleesproducten doorgaans rond zonsondergang weer naar binnen gehaald, de winkeltjes in. Toen wij aankwamen bestond de straat namelijk uit een grote chaos van kleine trucks die af en aan reden om de boel weer op te ruimen na een lange verkoopdag. Al vanuit de auto bleven wij als blanke Nederlanders niet onopgemerkt. We deden onze raampjes open om meer van de bedrijvigheid in de straat mee te krijgen, met als gevolg dat de ene na de andere Jordaniër ons “Welcome to Jordan!” toeriep. Door hun enthousiaste reacties zou je bijna denken dat ze in deze buitenwijk van Aqaba nog nooit een toerist hadden gezien. En dan weet je dat je goed zit.

Lees ook: De perfecte reisroute door Jordanië

Na onze huurauto aan het eind van de straat geparkeerd te hebben, werden we door een Jordaans jongetje, a.k.a. onze persoonlijke gids, over de markt rondgeleid. We stopten bij een van de vele winkeltjes, waar we door de verkopers naar binnen werden gevraagd. Althans, dat deden ze met wilde gebaren, want niemand hier bleek naast “Welcome to Jordan” ook maar een woord Engels te spreken. Er werden vanuit achter de toonbank plastic stoelen tevoorschijn gehaald. We moesten en zouden op hun verkoopstoeltjes plaatsnemen. Ondertussen ging een van de Jordaniërs druk aan de slag met het bereiden van een spiesje kebab op de barbecue. Deze kregen we even later geserveerd in een wrap, gevuld met een lekkere saus en wat groenten. Toen we Jordaanse dinars tevoorschijn haalden om voor de heerlijke wrap te betalen, werd ons geld vol overtuiging weggewuifd. Ze wilden het absoluut niet aannemen, ze vonden het al geweldig dat we bij hun winkel naar binnen waren gegaan. In plaats daarvan wilden ze graag met me op de foto, dus daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Bij het uitzwaaien hebben we alsnog wat Jordaanse dinars achtergelaten.

Onze persoonlijke gids stond ons buiten op te wachten om ons opnieuw duidelijk ergens heen te brengen. Waarnaartoe, geen idee, maar we besloten hem wederom te volgen. Uiteindelijk kwamen we aan bij een huis, waar een grote familie ons verwelkomde. We liepen met ze mee naar binnen, naar de woonkamer, waar we op een matje op de grond plaats mochten nemen. Geloof het of niet: we kregen niet alleen Jordaans snoepgoed aangeboden, maar ik kreeg zelfs een peuter bij me op schoot. Ik wisselde een blik uit met mijn vader en we konden allebei een big smile niet onderdrukken. Dit keer besloten wij met handen en voeten te vragen of we met deze gastvrije Jordaniërs op de foto mochten. De familie wilde ons haast niet laten vertrekken, maar uiteindelijk hebben we afscheid van ze genomen en stapten we weer de auto in. Ons Jordaanse gidsje zwaaide ons uit toen we, dit keer écht, terugreden naar onze accommodatie. Een marktbezoek voor in de boeken!

Meer weten over deze bucketlist-bestemming? Neem een kijkje bij mijn andere blogs over Jordanië. Of vlieg mee naar een andere bestemming!

Heb je vragen over mijn gemaakte reizen, of lijkt het je leuk om samen te werken? Stuur me gerust een mailtje op floraflies.nl@gmail.com of een DM op Instagram.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.