Skip to main content

De 4 must-visits van Madeira

27 mei 2020
Het onterechte stereotype dat Madeira alleen voor wandelaars en ouderen een geschikte vakantiebestemming zou zijn, heeft ook een groot voordeel. Het eiland kent geen massatoerisme. En dat terwijl er genoeg potentiële trekpleisters te vinden zijn. Vier van de leukste plekken die ik op Madeira heb bezocht zet ik voor je op een rij.
  1. Funchal

  2. Porto Moniz

  3. Cabo Girão

  4. Pico do Arieiro

#1 Funchal

Te beginnen met de hoofdstad van de autonome regio: Funchal. Een kleurrijke stad van overzichtelijke grootte, met smalle straatjes en authentieke gebouwen. Het is tevens de geboortestad van de op één na beste voetballer ter wereld. Niet alleen het vliegveld is naar hem vernoemd, Cristiano Ronaldo heeft ook een eigen museum in Funchal staan. Iets waar de inwoners van Funchal (en van de rest van Madeira) maar al te trots op zijn.

Als ik terugkijk op Funchal denk ik als eerste aan de prachtige markthal, Mercado dos Lavradores. Vlees, vis, groente en fruit, maar ook accessoires en bloemen worden hier overdag verkocht. De hal, bestaande uit twee verdiepingen, is een historisch pand en de kleurrijke producten maken het plaatje compleet. Ook de Kathedraal van Funchal (Sé do Funchal) is een bezoekje waard. Het is één van de oudste bouwwerken van Madeira, gelegen in het centrum van Funchal. Verder zijn er leuke winkelstraten en meer dan genoeg eettentjes te vinden. Voor een heerlijke tapasplank, met daarbij een glaasje traditionele Madeira wijn, kan ik Madeira Tapas & Wine aanraden. Het is een tapasbar in een smalle zijstraat met erg vriendelijk personeel.

#2 Porto Moniz

Niet te ontbreken uit dit lijstje zijn de zwembaden van Porto Moniz. Een ideale plek als je even niet kan kiezen tussen het strand en een zwembad. Wat je eerst moet weten, is dat Madeira van origine een vulkanisch eiland is. Dankzij de vulkanische oorsprong kent Madeira aan de noordkust veel lavarotsen, waardoor hier verschillende natuurlijke zwembaden zijn ontstaan. Deze zijn vrij toegankelijk, op ‘Piscinas Naturais de Porto Moniz’ na. Bij het stadje Porto Moniz heeft men besloten de natuur een handje te helpen. Door trappen in het water aan te leggen, en voorzieningen als ligbedden en kleedkamers te faciliteren, is het zwembad wat toerist-vriendelijker gemaakt. Je betaalt hier een kleine toegangsprijs voor (€1,50 anno 2018), maar in ruil daarvoor kan je bij de Piscinas Naturais heerlijk een dagdeel vertoeven. In het hoogseizoen zal je zeker niet de enige zijn die dit van plan is, maar het zijn vooral Madeirezen en Portugezen met wie je de zwembaden deelt.

De golven van de woeste oceaan slaan om tegen de lavarotsen en vullen de zwembaden op die manier continu met water. Doordat de lavarotsen als golfbrekers fungeren, zwem je in een heerlijk rustige poel gevuld met fris oceaanwater. Ideaal! Vervolgens kan je opdrogen op een ligbed, met een drankje in je hand, en een prachtig uitzicht op de lavarotsen en de ruige klifkust rondom Porto Moniz. Gegarandeerd een geslaagde middag!

Lees ook: Praia do Garajau: een strandbezoek op Madeira

#3 Cabo Girão

Aan de zuidkust, ten westen van Funchal, ligt de klif Cabo Girão. Het is een van de velen op Madeira, maar juist deze is een speciaal bezoekje waard. Cabo Girão is met een hoogte van 580 meter de hoogste klif van Europa. En je kan de deze met de auto gewoon bereiken!

Bovenop de klif heb je een panoramisch uitzicht over de Atlantische Oceaan. Het uitzicht vanaf een afstandje is al een foto waard, maar voor de echte dare devils is er de mogelijkheid om recht naar beneden te kijken. Er is namelijk een glazen platform aangelegd bij Cabo Girão, die boven de oceaan zweeft. Vijfhonderdtachtig meter onder je voeten zie je de golven van de Atlantische Oceaan tegen de steile klif omslaan. Een bezoekje aan Cabo Girão kan je prima inplannen op je route naar bijvoorbeeld het leuke vissersdorp Camara de Lobos, of de eerder genoemde hoofdstad Funchal.

#4 Pico do Arieiro

Last but not least: Pico do Arieiro. Het is met een hoogte van 1818 meter de op één na hoogste bergtop van Madeira. De troon wordt bezet door de 1862 meter hoge Pico Ruivo, die vanaf Pico do Arieiro alleen te voet te bereiken is. Een hele pittige hike, en door de hoogtemeters en indrukwekkende uitzichten ook meteen de bekendste van Madeira.

Mocht je niet de juiste schoenen bij je hebben, maar wel van een prachtig uitzicht willen genieten, is alleen een ritje naar de Pico do Arieiro al de moeite waard. Met de auto is deze bergtop heel goed te bereiken. Vanuit de hoofdstad Funchal ben je er met een half uurtje rijden. Eenmaal boven aan de top vind je een ruime parkeerplaats en een restaurant met een weids uitzicht. Om het hoogste punt van de berg aan te tikken, loop je nog een paar trappen op. Het schijnt dat je vanaf de top op een heldere dag uitzicht hebt over het hele eiland. Zelf was ik er op een bewolkte dag. De wolkenvelden onder mij blokkeerden het zicht op de diepe, groene dalen. Overigens was dit ook een prachtig gezicht. De dalen waren nu gevuld met witte wolkenvlokken en de bergtoppen reikten daar bovenuit. Of het nu een hele heldere- of juist bewolkte dag is tijdens jouw bezoekje aan de Pico do Arieiro, vergeet je fototoestel dus niet!

Meer weten over het bloemeneiland? Neem een kijkje bij mijn andere blogs over Madeira. Of vlieg mee naar een andere bestemming!

Heb je vragen over mijn gemaakte reizen, of lijkt het je leuk om samen te werken? Stuur me gerust een mailtje op floraflies.nl@gmail.com of een DM op Instagram.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.