Skip to main content

Praia do Garajau: een strandbezoek op Madeira

23 juni 2020
Een Madeirees strand is niet te vergelijken met dat van een doorsnee Europese badplaats. Zandstranden zijn zeldzaam op het eiland, de meeste begaanbare stranden worden gevormd door keien en kiezelstenen. Ik had geen flauw idee wat ik bij een keienstrand in Madeira kon verwachten. Achteraf gezien had ik daar van tevoren graag een beter beeld bij willen hebben, want dat had het middagje aan het strand van Garajau een stuk relaxter gemaakt. I took one for the team; jij kan hier dus handige tips uithalen!

Praia do Garajau is een perfect voorbeeld van een typisch keienstrand op Madeira. Bovenop de klif, bij het grote standbeeld Cristo Rei, parkeer je de auto. Vervolgens kan je voor een paar euro met de kabelbaan langs de steile klif naar beneden, waar het strand ligt. De kiezelstenen op het strand van Praia do Garajau zijn zodanig groot dat je hier niet makkelijk je handdoekje op kan leggen. Hier hebben ze op Madeira een oplossing voor. Ze creëren op het eerste gedeelte van het strand een platform van beton. Op zo’n platform zijn bij sommige stranden ligbedden te huur, waaronder bij Praia do Garajau. Eén dingetje: er is een beperkt aanbod en de bedden zijn op een zomerse middag binnen no-time bezet.

De Madeirezen lijken er geen last van te hebben als ze misgrijpen. Zij leggen hun handdoekje gewoon op de grond, op het harde beton. Of op de keien van het strand. Ik heb dit ook vijf minuten proberen vol te houden, maar dit was verre van een succes. Later zag ik pas dat de meeste strandbezoekers een hoofdkussentje bij zich hadden. Dat komt goed van pas bij een stranddagje op Madeira! Of nog beter, neem een lang tuinkussen mee, mocht je die tijdens je vakantie op de een of andere manier tot je beschikking hebben. Een andere oplossing is het beruchte fenomeen ‘handdoekje leggen’ bij de ligbedden. Hier ben ik normaal gesproken totaal geen fan van. Maar, eerlijk is eerlijk, de kans is groot dat je wél beet hebt bij een ligbed als je vroeg op de dag een poging waagt.

Lees ook: De 4 must-visits van Madeira

Ook voor het in-en-uit lopen van het water zou er een handleiding moeten zijn. Mij is het niet fatsoenlijk gelukt. Deels doordat de grote kiezelstenen niet allemaal even vast liggen, deels doordat de oceaanbodem heel stijl afloopt, en daarbij werkt ook de sterke stroming niet mee. Daar waar ik de Madeirezen zonder enige moeite de oceaan in en uit zag lopen, ging ik op handen en voeten, klauterend, om dan nóg om te vallen als er een golf aanspoelde. Hier moet ik je helaas van dé tip onthouden, ik heb die middag niet veel progressie geboekt. Maar misschien lag dit gewoon aan mij en huppel jij zonder moeite met de Madeirezen mee de oceaan in.

Al met al is een strandbezoek op Madeira wel degelijk de moeite waard, want de gigantische rotspartijen en het heldere water van de oceaan vind je niet snel bij de doorsnee Europese badplaats. Ga ’s ochtends om zeker te zijn van een ligbed, of neem een kussen mee voor de harde ondergrond. Een duik in de oceaan is heerlijk verfrissend en het water is prachtig helder. Terwijl je in het water ligt te dobberen, heb je uitzicht op de gave klifkust van het eiland. De schuine klif bij Praia do Garajau is een van de mooiere. Ook heb je op dit strand een restaurantje waar je heerlijk kan eten en drinken op het terras. En van buitenlandse terrasjes dat ik hou, heb ik me hier de rest van de middag meer dan uitstekend vermaakt!

Meer weten over het bloemeneiland? Neem een kijkje bij mijn andere blogs over Madeira. Of vlieg mee naar een andere bestemming!

Heb je vragen over mijn gemaakte reizen, of lijkt het je leuk om samen te werken? Stuur me gerust een mailtje op floraflies.nl@gmail.com of een DM op Instagram.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.