Skip to main content

Eén dag in Barcelona: 6x wat je niet mag missen

10 juli 2020

Als je in de buurt van Barcelona op vakantie bent, mag je een bezoek aan de stad niet aan je voorbij laten gaan. Om Barcelona op je gemak te ontdekken, kan je het beste vier of vijf dagen uittrekken. Dit raad ik dan ook zeker aan, omdat de trekpleisters zich in verschillende wijken bevinden. Als je toch voor een bliksembezoek gaat, is het de kunst om zoveel mogelijk uit je dag te halen. Maar wat mag je dan écht niet missen als je in één dag Barcelona wilt ontdekken? Ik zet het voor je op een rij!

  1. Sagrada Família

  2. Park Güell

  3. Barceloneta

  4. Parc de la Ciutadella

  5. La Rambla

  6. Plaça d’Espanya

Tip: begin bij een metrostation met het kopen van een T-Casual metrokaart voor €11,35, waarmee je tien metroritjes (ter waarde van €2,40 per rit) kan maken. Onderaan de blogpost vind je een handige routebeschrijving langs de volgende zes hotspots.

#1 Sagrada Família

Metrostation: Sagrada Família

Wat de Eiffeltoren is voor Parijs en het Colosseum voor Rome, is de Sagrada Família voor Barcelona. De bouw van de indrukwekkende kerk werd in 1882 gestart en het project is nog altijd niet voltooid. De schatting anno 2019 is dat de laatste toren in 2026 zal worden toegevoegd, waarmee de basiliek dan een hoogte van 170 meter zal hebben.

Aanschouw de Sagrada Família vanaf alle kanten, want de basiliek bestaat uit verschillende delen. Het oudste gedeelte – gebaseerd op de tekeningen van Antoni Gaudí – bevindt zich aan de zijde van de hoofdingang. Hier vind je aan de overkant een park (Plaça de Gaudí) met een stadsvijver, dé plek voor het ultieme plaatje van de Sagrada Família.

Hoewel de basiliek van binnen ook zeker prachtig is, zou ik je vanwege de lange rij aanraden om de binnenkant van de Sagrada Família bij een uitgebreider bezoek aan Barcelona te bewonderen. En geloof mij: je zal naar de basiliek terug willen, want hij ziet er bij je volgende bezoek alweer anders uit, doordat hij na bijna 150 jaar nog altijd onder constructie is!

#2 Park Güell

Metrostation: Alfons X

Een ander prachtig werk van Gaudí. Het park ligt wat verder buiten het centrum, maar is zeker een uitstapje waard. Koop van tevoren een ticket online voor €13. Bij dit ticket is een shuttle-service inbegrepen. Bus Güell brengt je vanaf Alfons X naar de ingang van het park. Ook geeft dit ticket je toegang tot het monumentale (en tevens meest bekende) gedeelte van het park: de mozaïeken bankjes. En ben je wel écht in Park Güell geweest zonder een foto op deze kleurrijke bankjes? Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Middellandse Zee. Neem vooral de tijd om het hele park te verkennen, want in alle details vind je de unieke stijl van Gaudí terug.

#3 Barceloneta

Metrostation: Barceloneta

De shuttlebus brengt je terug naar station Alfons X, vanaf waar een directe metrolijn naar het station van Barceloneta loopt. Vanaf station Barceloneta loop je langs de haven – waar gigantische jachten liggen – richting de boulevard van het strand van Barceloneta. Het zandstrand is dan weliswaar opgespoten, maar dat neemt niet weg dat er een heerlijke beach vibe hangt. Sla de massa-restaurants die je onderweg weg naar het strand tegenkomt over, maar doe juist op het strand een drankje bij een van de leuke tentjes. Voor de beste patatas bravas en pan con tomate moet je bij Bo Kaap zijn!

#4 Parc de la Ciutadella

Metrostation: Arc de Triomf

Loop vanaf het strand via de visserswijk Barceloneta terug richting het station Barceloneta. Vanaf daar is het nog tien minuutjes lopen naar de zuidelijke ingang van het Ciutadella park. Een prachtig stadspark waar dagelijks locals picknicken op het gras. Vooral door de Cascada Monumental is het park een bezoekje waard. Als je het park aan de zijde van Passeig de Lluís Companys verlaat, kan je gelijk een andere hotspot meepakken: de Arc de Triomf. Dit gebied ontdekte ik pas bij een van mijn laatste bezoeken aan Barcelona, maar behoort nu zeker tot mijn favoriete plekken in de stad!

#5 La Rambla

Metrostation: Catalunya

In mijn ogen is La Rambla ietwat overrated en te toeristisch, maar het is wel de bekendste straat van Barcelona. Daar moet je dus een keer gelopen hebben! Daarnaast ligt de straat super centraal en ben je gelijk op loopafstand van andere trekpleisters. Vanaf het station bij de Arc de Triomf pak je de metro naar Plaça de Catalunya, vanaf waar je de wijken rondom La Rambla te voet kan verkennen.

Een bezoekje aan La Rambla kan je goed combineren met de overdekte markt ‘Mercat de la Boqueria’. Ook Palau Güell – wederom een bijzonder werk van Gaudí – en het plein ‘Plaça Reial’ liggen aan een zijstraat van La Rambla. Vanaf Plaça Reial kan je verder de Gotische wijk induiken. Barri Gòtic is in mijn ogen een van de leukere wijken van Barcelona, door de smalle, oude straatjes. Ook bevindt de Kathedraal van Barcelona zich hier.

#6 Plaça d’Espanya

Metrostation: Espanya

Vanaf het metrostation onder Plaça de Catalunya gaat er een directe verbinding naar Plaça d’Espanya. Hier vind je een enorme rotonde waar je – door de vele zwart-gele taxi’s die voorbij razen – naar kan blijven kijken. Aan deze rotonde ligt onder andere het voormalige stierenvechtstadion, wat nu is omgetoverd tot een heuse shopping mall. Ook als je liever niet gaat shoppen is het de moeite waard om hier naar binnen te gaan. Laat je via de roltrappen naar de bovenste verdieping brengen, vanaf waar je het dak kan betreden voor toffe uitzichten. Heerlijk om even te ontsnappen aan de drukte van de stad, terwijl je de toestroom van taxi’s op de rotonde door ziet blijven gaan.

Aan de overkant van de rotonde bevindt zich het Palau Nacional. Overdag is dit museum onwijs fotogeniek, maar ‘s avonds is de fontein die voor het museum staat ook een bezoek waard. Afhankelijk van de tijd van het jaar wordt hier op bepaalde dagen (meestal donderdag, vrijdag en zaterdag) na de zonsondergang een magische lichtshow gehouden. Check van tevoren even op het internet of (en hoe laat) deze lichtshow plaatsvindt op de dag dat jij in Barcelona bent, want dan is het een mooie afsluiter van je dag!

Route

Startpunt: Sagrada Família

1) Sagrada Família

Station Sagrada Família – Station Verdaguer (8 min. lopen of metro L5)

Station Verdaguer – Station Alfons X (metro L4)

Station Alfons X – Park Güell (shuttle-bus heen)

2) Park Güell

Park Güell – Station Alfons X (shuttle-bus terug)

Station Alfons X – Station Barceloneta (metro L4)

Station Barceloneta – Strandtent Bo Kaap (12 min. lopen)

3) Barceloneta

Strandtent Bo Kaap – Parc de la Ciutadella (22 min. lopen)

4) Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella – Arc de Triomf (4 min. lopen)

Station Arc de Triomf – Station Catalunya (metro L1)

5) La Rambla

Station Catalunya – Station Espanya (metro L1)

6) Plaça d’Espanya

Meer weten over dit populaire vakantieland? Neem een kijkje bij mijn andere blogs over Spanje. Of vlieg mee naar een andere bestemming!

Heb je vragen over mijn gemaakte reizen, of lijkt het je leuk om samen te werken? Stuur me gerust een mailtje op floraflies.nl@gmail.com of een DM op Instagram.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.