Skip to main content

6x Tips: Wat te doen in Oslo?

25 januari 2021
De hoofdstad van Noorwegen is een leuke stad om in een weekend te ontdekken. Oslo mag niet ontbreken uit jouw reis door Noorwegen, of het kan simpelweg een ideale bestemming zijn voor een stedentrip. De hoofdstad kent de perfecte mix van oud en nieuw. Door het moderne zakencentrum dat wordt afgewisseld met knusse wijken en door de gezellige winkelstraten in combinatie met de aandacht voor groen, is Oslo erg divers. In dit artikel deel ik zes leuke dingen om te doen in deze rijke stad.
  1. Karl Johans Gate

  2. Opera House

  3. Aker Brygge

  4. Grünerløkka

  5. Vigelandpark

  6. Holmenkollen Ski Jump

#1 Karl Johans Gate

Dit is de hoofdwinkelstraat van Oslo. Hij loopt vanaf Oslo Sentralstasjon (het centraal station dus, wat een heerlijke taal is het ook) tot aan het Koninklijk Paleis van Noorwegen. Alleen al om die reden is het leuk om deze mooie winkelstraat helemaal af te lopen. Daarnaast vind je hier zowel bekende als onbekende winkels en zijn er genoeg leuke zijstraten die je met de hoofdstraat kan afwisselen.

#2 Opera House

Mijn favoriete plekje in Oslo is het operahuis. Dit architecturale hoogstandje is dé eyecatcher van Oslo. Tijdens de zonsondergang worden de kleuren van de cotton candy sky gereflecteerd in het glazen operahuis, wat voor een prachtig plaatje zorgt. Ook tijdens de zonsopkomst – of gewoon overdag – is dit een mooi stukje Oslo. Het leuke aan het operahuis is dat je het dak op kan. Door de constructie van het schuine dak kan je zo het gebouw op lopen. Vanaf het dak heb je een panorama-uitzicht met het centrum aan de ene kant, en het water van de fjorden van Oslo aan de andere kant.

#3 Aker Brygge

Ook deze aan het water gelegen plek mag niet uit deze lijst ontbreken. Aker Brygge is een trendy wijk aan de haven van Oslo. Als je met de ferry een uitstapje naar de fjorden van Oslo wilt maken, ben je hier aan het juiste adres. Verder is Aker Brygge gewoon een leuke wijk om even in rond te struinen en vind je hier goede restaurants aan het water.

#4 Grünerløkka

Voorheen was de arbeiderswijk Grünerløkka niet populair, maar dit imago is inmiddels compleet veranderd. Tegenwoordig is het dé studentenwijk van Oslo en daarmee is het een gezellige, hippe buurt. Zin om even een bakje koffie of een biertje te scoren, of ben je gek op vintage winkeltjes? Dan moet je in Grünerløkka zijn!

#5 Vigelandpark

Pak vanaf het Sentralstasjon de bus naar het beroemde Vigelandpark, waar je binnen een half uurtje bent. Dit uitgestrekte park ligt in een rijke woonwijk met hoge, gekleurde huizen. Het Vigelandpark dankt haar naam aan de vele beelden die er staan, gemaakt door beeldhouwer Gustav Vigeland. In totaal vind je er maar liefst 212 sculpturen. En dát terwijl het park gewoon gratis te bezoeken is.

#6 Holmenkollen Ski Jump

Een ander leuk uitje vanuit het centrum van Oslo is de Holmenkollen Ski Jump, waar je met de trein naartoe kan. Deze skischans ligt op ongeveer 400 meter hoogte en vanaf de top heb je dus sowieso al een prachtig uitzicht over Oslo en de omringende fjorden. Wij hadden de pech dat er een dikke mist hing en dat we dus niet meer dan een schim van Oslo zagen. Maar waar je natuurlijk écht voor komt, is de skischans zelf. Schansspringen is een Olympische sport die vanaf de TV altijd al indruk op mij maakte, maar nu ik met eigen ogen heb gezien hoe hoog en stijl (!) zo’n schans is, is mijn bewondering voor schansspringers alleen nog maar toegenomen.

Meer weten over het land van de fjorden? Neem een kijkje bij mijn andere blogs over Noorwegen. Of vlieg mee naar een andere bestemming!

Heb je vragen over mijn gemaakte reizen, of lijkt het je leuk om samen te werken? Stuur me gerust een mailtje op floraflies.nl@gmail.com of een berichtje op Instagram.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.