Skip to main content

9x Boekentips voor reisliefhebbers

5 april 2021

Eén van mijn favoriete boeken zijn – surprise, surprise – reisboeken. Er zijn talloze schrijvers die je weg laten dromen bij verre bestemmingen, ervaringen en tips delen of een (waargebeurd) reisverhaal vertellen. Ben je op zoek naar nieuw leesvoer? Neem eens een kijkje bij de onderstaande negen boeken die over reizen gaan en laat je inspireren voor je volgende reis of vakantie.

Ik sta volledig achter elk product en elke brand die ik aanbeveel. Als jij een aankoop doet via een link op mijn website, kan het zijn dat ik een kleine commissie ontvang waarmee ik mijn blog kan onderhouden. Zo helpen we elkaar, zonder dat jij hier extra kosten aan kwijt bent!

#1 Backpack bestemmingen

(Toekomstige) backpackers halen hun hart op bij dit uitgebreide boek, geschreven door Roëll de Ram van We Are Travellers. In Backpack bestemmingen neemt Roëll je mee naar 23 toffe bestemmingen voor backpackers en deelt ze verschillende plekken die je daar niet mag missen. Ook vind je aan het begin van elk hoofdstuk een korte samenvatting met onder andere informatie over het budget, de beste reistijd en de reisduur. Haal je backpack maar alvast tevoorschijn!

Lees ook: De ideale inpaklijst voor backpacken in Midden-Amerika

#2 Bucketlist reizen

Het boek Bucketlist reizen is een grote bron aan inspiratie voor jouw bucketlist. Volgens Marloes de Hooge, oprichter van Travelvalley, zijn dit 25 reizen die je écht een keer gemaakt moet hebben. Aan elk type reiziger is gedacht, met onder andere zonvakanties, korte stedentrips en langere rondreizen die worden uitgelicht. Marloes deelt specifieke tips over de bestemmingen en zorgt ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat.

#3 Solo reizen

In Solo reizen neemt ervaren soloreizigster en reisjournalist Liesbeth Rasker je mee naar verschillende bestemmingen waar zij in haar eentje is geweest. Van een stedentrip in Europa tot aan eilandhoppen op de Filipijnen, solo reizen is the way to go. Naast handige tips over de specifieke bestemmingen geeft Liesbeth ook fijne tips voor de (beginnende) soloreiziger. Hoe ga je veilig op reis in je eentje? Wat te doen tegen eventuele eenzaamheid? In Solo reizen krijg je antwoord op al je praktische vragen!

#4 Pinnen in Mongolië

Solo reizen is niet het eerste boek van Liesbeth Rasker. Eerder schreef ze al Pinnen in Mongolië, een boek dat ik er nog steeds regelmatig bij pak om er zeker van te zijn dat ik goed voorbereid op reis ga. En omdat Liesbeth haar vlotte schrijfstijl simpelweg nooit zal vervelen. Dit compacte boekje is een must voor iedereen die wilt backpacken en voor iedereen die nog twijfelt. Liesbeth Rasker zal je ongetwijfeld overhalen om op reis te gaan, maar niet zonder je te voorzien van haar praktische en eerlijke tips!

Lees ook: Wat is een hostel? Alles voor jouw (eerste) verblijf in een hostel

#5 365 dagen onderweg

Niet te ontbreken uit dit lijstje is 365 dagen onderweg van presentatrice Floortje Dessing. Het boek gidst je van januari tot en met december langs bestemmingen over de hele wereld, in de vorm van zowel lange als korte trips. Ook licht Floortje Dessing in elke maand een festival uit dat op dat moment ergens op de wereld plaatsvindt en deelt ze haar beste reistips. Kortom: een combinatie van praktische tips en haar eigen ervaringen gebundeld in een fijn jaaroverzicht!

#6 Wegwee

Een van mijn favoriete boeken die ik tot nu toe heb gelezen is Wegwee van Ap Dijksterhuis. Niet alleen doordat de titel mij al enorm aansprak (“wegwee” komt van het Duitse “fernweh” en betekent het tegenovergestelde van heimwee), maar vooral door het interessante verhaal en de schrijfstijl van Ap Dijksterhuis, die over een gezonde dosis zelfspot beschikt. Hij maakte een reis door Centraal-Azië, van Japan tot aan Georgië. Verwacht geen tips over bepaalde plekken die je moet bezoeken, maar juist een bijzonder kijkje in een wereld die voor jou en mij (wellicht) relatief onbekend is. Mijn wegwee is daardoor alleen nog maar sterker geworden en landen als Zuid-Korea, Kazachstan en Iran hebben hun debuut gemaakt op mijn bucketlist. Een terugkerend onderwerp is vrijheid, iets wat in de meeste landen waar Ap Dijksterhuis rondreisde niet vanzelfsprekend is. Interessant, leuk, aanrader!

#7 Take a break

Dit boek van Sara van Geloven gaat over vrijheid. Of het nu een tussenjaar is op jonge leeftijd, een sabbatical midden in je carrière, of een volledig nieuwe start… het buitenland is het antwoord. In Take a break heeft Sara het over haar eigen ervaringen en over die van andere vrijheidszoekers die voor langere perioden in het buitenland verbleven. Een fijn boek vol inspiratie en tips.

#8 Suzanne Vermeer thrillers

Ook fictieve verhalen kunnen heerlijk zijn om bij weg te dromen. Suzanne Vermeer (het pseudoniem van Paul Goeken) staat bekend om de spannende thrillers die zich op een vakantieadres afspelen. Elk jaar – ook sinds het overlijden van Paul Goeken in 2011 – verschijnt er een zomer- en een wintervariant. Zo speelt Costa del Sol zich af aan de Spaanse kust en Après-ski in de Oostenrijkse Alpen. Als je eenmaal meerdere boeken van Vermeer hebt gelezen, zal je de in mijn ogen terugkerende verhaallijnen misschien wel gaan herkennen, maar toch blijven het fijne boeken om (op je vakantieadres) weg te lezen.

#9 Weg ermee

Als je mij op Instagram volgt, weet je waarschijnlijk al dat ik mij in minimalisme verdiep. Na de documentaires Minimalism en Less is more op Netflix gezien te hebben, kwam het boek Weg ermee van Dennis Storm op mijn pad. Een boek dat ik iedereen durf aan te raden, omdat er onwijs herkenbare stukken in staan uit ieders dagelijks leven. Wat dit met reizen te maken heeft? Laat me een quote uit het boek met je delen:

“Vakantie is de tijd waarin we ons niet laten opjagen, maar is het niet idioot dat we ons de rest van het jaar wel zo vreselijk laten opjagen?” – Dennis Storm.

Veel leesplezier! Stuur me vooral even een DM als je een boek uit dit lijstje hebt gelezen, ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Of misschien heb jij een boekentip voor mij? Ik vul mijn reisboekenplank (en deze pagina) maar al te graag aan.

Op zoek naar meer inspo en info? Neem een kijkje bij mijn Travel Tips. Of vlieg mee naar een specifieke bestemming!

Heb je vragen over mijn gemaakte reizen of aanbevolen producten, of lijkt het je leuk om samen te werken? Stuur me gerust een mailtje op floraflies.nl@gmail.com of een DM op Instagram.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.