Skip to main content

Stedentrip Valencia: 12x Activiteiten en bezienswaardigheden

4 mei 2021
Valencia is een van mijn favoriete steden in Europa. Het centrum is levendig, dichtbij het strand en je kunt er heerlijk eten. Deze combinatie maakt dat ik hier eigenlijk niet meer weg wilde na mijn tweede bezoekje aan de stad. Mocht een vakantie in (de buurt van) Valencia op jouw planning staan, ben je op deze pagina aan het goede adres. Ik deel 12 tips voor bezienswaardigheden en activiteiten in Valencia met je!
 1. Fietsen

 2. Overdekte markten

 3. Plaza de la Virgen

 4. Ciudad de las Artes y Ciencias

 5. Turia Park

 6. Strand

 7. El Carmen

 8. Uiteten

 9. Ontbijten

 10. Paella

 11. Estadio Mestalla

 12. Uitgaan

#1 Ontdek de stad met de fiets

Als er één stad is waar je een fiets moet huren, dan is het Valencia wel. Sowieso is het wat mij betreft de perfecte manier om een stad te ontdekken, maar in Valencia is de infrastructuur ook nog eens goed geregeld en kan je veilig van de fietspaden gebruik maken. Daarbij zijn het best wel wat afstanden die je moet overbruggen van bijvoorbeeld het oude centrum naar het strand en kan je vanaf je fiets genieten van wat er onderweg allemaal voorbij komt!

#2 Struin over de overdekte markten

Eén van mijn favoriete activiteiten in Spanje is het bezoeken van de lokale markt. Die liefde voor Spaanse markten is op jonge leeftijd ontstaan in het stadje Tortosa in Catalonië, waar ik elk jaar bij hetzelfde tapasbarretje terugkwam. Sindsdien probeer ik elke keer wanneer ik in Spanje ben zo’n markt op te zoeken, zo ook in Valencia. De twee bekendste markten in Valencia zijn Mercado Central en Mercado de Colón. De eerste wordt vooral als traditionele markt gebruikt waar groenten, fruit, vlees- en viswaren en andere verse producten worden verkocht. In Mercado de Colón zitten tegenwoordig juist allerlei barretjes en cafés. Beiden hebben een prachtige architectuur en zijn alleen daarom al een bezoekje waard.

#3 Bezoek Plaza de la Virgen

Wat mij betreft het mooiste plein in Valencia. De centraal gelegen fontein is een echte eyecatcher en staat symbool voor de Turia rivier. Verder vind je hier onder andere de Basílica de la Virgen de los Desamparados en de Kathedraal van Valencia, beide prachtige bouwwerken. Ze maken Plaza de la Virgen een leuke fotospot en daarnaast de perfecte omgeving om even een terrasje te pakken. Ook handig: aan de zijkant van dit plein vind je een kraan waar je je flesje water even kunt bijvullen!

Lees ook: Stedentrip Valencia: 5x Praktische tips

#4 Ontdek la Ciudad de las Artes y Ciencias

De grootste trekpleister van Valencia is de Stad van Kunst en Wetenschap. Volkomen terecht als je het mij vraagt! Vanuit het vliegtuig kan je La Ciudad de las Artes y Ciencias al spotten en als de gebouwen vanaf je fiets in het zicht komen, maken ze nog meer indruk. Niet alleen vind je hier een museum, concertgebouw en aquariumpark, maar ook zijn de gebouwen gewoon onwijs fotogeniek. Vooral bij L’Umbracle kan je leuke plaatjes schieten. ‘s Avonds vind je hier zelfs een openluchtdiscotheek. Het perfecte decor voor een avondje uit!

#5 Ga picknicken in het Turia Park

La Ciudad de las Artes y Ciencias ligt in het Turia Park, één van de andere highlights van Valencia. Het park is eigenlijk de rivierbedding van de vroegere Turia rivier, maar na de overstroming van 1957 is deze drooggelegd. Bijna dertig jaar later werd het park officieel geopend om Valencia groener te maken. Het Turia Park is de perfecte plek om te fietsen, want ook hier zijn fietspaden aangelegd. Verder is dit een plek waar vooral de locals zich vermaken bij de vele sportgelegenheden of genieten van een picknick.

#6 Spendeer een middagje op het strand

Mocht je even de verkoeling op willen zoeken, is het strand maar op 20 minuutjes fietsen van je verwijderd. De laatste keer dat ik in Valencia was, was het 35 graden en was die verkoeling in de zee dus hard nodig. Maar ook als je in het voor- of najaar de stad bezoekt, is een bezoekje aan het strand de moeite waard. Aan de boulevard liggen leuke strandtenten, bij de haven vind je zelfs toffe beach clubs (o.a. Marina Beach Club) en vlakbij het strand ligt de kleurrijke visserswijk Cabanyal.

#7 Slenter door de oude wijk Carmen

Smalle straatjes, oude architectuur en kleurrijke street art… je bent in El Carmen! Hier kan je makkelijk een uur ronddwalen om te genieten van het oude centrum. Verder vind je hier veel kleine boetiekjes en restaurants.

#8 Dineer ‘s avonds in de hippe wijk Ruzafa

Als je een leuk plekje zoekt om ‘s avonds uiteten te gaan, is Ruzafa the place to be. Eigenlijk kan je hier haast geen foute keuze maken en stuit je om de 10 meter weer op een leuk tentje, maar als ik je dan toch een tip mag geven: El Rebujito. Dit is een authentieke (en betaalbare) tapasbar waarvan het terras gegarandeerd met locals gevuld is. Voor de beste tapbiertjes van de stad moet je hier zijn, maar ik moet zeggen dat de Sangria ook érg goed in de smaak viel.

#9 Ontbijt bij Dulce de Leche

Dulce de Leche staat bekend als dé ontbijtspot van Valencia. Ik moet inderdaad beamen dat je hier een perfect (en Instagrammable) ontbijtje kan scoren. Ook de taarten en gebakjes zien er verrukkelijk uit, dus wie weet hou je het niet alleen bij een ontbijtje… DDL zit op drie locaties in de stad: Ruzafa, Cuitat Vella (centrum) en Patraix.

#10 Probeer de traditionele paella

Wist je dat paella van origine uit Valencia komt? In de regio van Valencia zijn veel rijstvelden te vinden. Rijst is dan ook de basis van het typisch Spaanse gerecht paella. De Paella Valenciana schijnt het proberen waard te zijn! Zelf heb ik deze Valenciaanse variant nog niet geprobeerd, maar Verrassend Valencia tipt je verschillende restaurants die de beste paella van de stad serveren.

#11 Bezoek de thuisbasis van Valencia CF

Wat mij betreft is het Estadio Mestalla één van de toffere voetbalstadions van Europa. Vanaf het oude centrum ligt het aan de overkant van het Turia Park en is dus ook deze plek makkelijk per fiets te bereiken. Vanaf de buitenkant maakt het stadion al indruk, maar mocht je een voetbalfan zijn, is een stadiontour wellicht ook de moeite waard. Extra tof als Valencia CF tijdens jouw bezoek een thuiswedstrijd speelt en jij een kaartje weet te bemachtigen.

#12 Geniet van het uitgaansleven

In Valencia is men, net als in veel andere Spaanse steden, tot in de late uurtjes op straat te vinden. Waar in Nederland de uitgaansgelegenheden vaak rond een uur of elf open gaan, moeten ze rond dit tijdstip in Spanje nog aan de predrinks beginnen. Rond 23:00/00:00 verhuizen ze van een restaurantje naar een bar, waar ze (bij goed weer) buiten op het terras nog wat biertjes met elkaar doen. Om dit sfeertje mee te pakken, moet je in het eerder genoemde Ruzafa zijn, waar het barst van de leuke (cocktail)bars en kroegen. Vanaf een uur of 1 gaan dan ook eindelijk de uitgaansgelegenheden open, maar die zijn pas echt levendig rond 3:00 en gaan door tot in de vroege uurtjes.

In de wijk Ruzafa is Xtra Large Playground één van de populaire clubs. RUMBO 144 is vooral onder studenten populair dankzij de ligging in de studentenwijk Algirós. Verder kan ik Espit Chupitos aanraden als je van shotjes houdt. Ze hebben hier een shotjeskaart waar je u tegen zegt en je bestelt er al één voor maar €2. Tot slot mogen de eerder genoemde Marina Beach Club en L’Umbracle natuurlijk ook niet uit deze lijst ontbreken.

Meer weten over dit populaire vakantieland? Neem een kijkje bij mijn andere blogs over Spanje. Of vlieg mee naar een andere bestemming!

Heb je vragen over mijn gemaakte reizen, of lijkt het je leuk om samen te werken? Stuur me gerust een mailtje op floraflies.nl@gmail.com of een DM op Instagram.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.