Skip to main content

Kreta tips: 5 must-visits

1 oktober 2020
Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Het wordt vaak gelinkt aan All Inclusive vakanties en feesten op Chersonissos. Dat het eiland zo groot is, maakt echter ook dat er juist veel te ontdekken valt. Ben je van plan om een vakantie naar Kreta te boeken en wil je weten wat het eiland zoal te bieden heeft? Ik neem je mee naar vijf parels ten westen van hoofdstad Heraklion.
  1. Rethymno

  2. Bali en Agia Pelagia

  3. Elafonisi Pink Beach

  4. Knossos Palace

  5. Loutro

#1 Rethymno

1uur 10 min. vanaf Heraklion

Mijn favoriete vissersstadje op het eiland. Bij Rethymno denk je aan smalle straatjes, pastelkleurige muren en talloze restaurantjes. Trek zeker een dagdeel uit om door het oude centrum te struinen. Pak ook het gebied rondom het haventje mee, waar het oude fort in de buurt van ligt. Strandliefhebbers kunnen een ligbed op het brede zandstrand uitkiezen, hoewel mijn voorkeur uitgaat naar de gezellige baaitjes van Bali of Agia Pelagia.

#2 Bali en Agia Pelagia

29-50 min. vanaf Heraklion

De baaitjes van Bali en Agia Pelagia vind je op respectievelijk 50- en 25 minuten ten westen van Heraklion. Beide kustplaatsjes worden omringd door rotspartijen, wat voor kraakhelder water, smalle stranden en mooie foto’s zorgt. Een snorkelmasker komt hier goed van pas, aangezien je meters ver vissen kan spotten tussen het koraal. Duiken is ook op veel plekken mogelijk, evenals populaire wateractiviteiten als parasailen en cruisen op een jetski.

#3 Elafonisi Pink Beach

3uur 16 min. vanaf Heraklion

Kreta is vooral door haar prachtige stranden een populaire bestemming onder vakantiegangers. Uit dit rijtje mag Elafonisi dan ook niet ontbreken. Deze lagoon bevindt zich in het uiterst zuidwestelijke puntje van Kreta. De lagoon heeft prachtig turquoise water en is omringd door een roze strand. Ja, je leest het goed, het zand kleurt aan de rand van het water roze! Verwacht geen knalroze taferelen, maar afhankelijk van de stroming is er wel degelijk een roze schittering in het zand zichtbaar. En dat levert hoe dan ook mooie plaatjes op. Helaas is Elafonisi niet meer de onontdekte parel die het ooit was en zal je dus niet de enige zijn die een bezoekje aan Pink Beach wilt wagen. Ga daarom vroeg in de ochtend!

Tip: Voor een tientje huur je een set van twee strandbedden en een parasol. Er zijn een paar kantines op het strand, maar hier zou ik niet op rekenen voor een stevige lunch. Parkeren doe je gratis en je kan nog een stranddouche pakken voordat je weer de auto in stapt.

#4 Knossos Palace

14 min. vanaf Heraklion

Kreta zou niet bij Griekenland horen als er geen bijzonder stukje geschiedenis achter het eiland schuil zou gaan. Het resultaat van die rijke geschiedenis is Knossos. In het Minoïsche tijdperk was dit paleis hét centrum van de destijdse samenleving. Helaas is dit paleis nog vóór Christus verwoest door een natuurramp en is hetgeen wat tegenwoordig bezocht kan worden niets meer dan een gerestaureerde ruïne. Dat maakt een bezoekje aan Knossos niet minder bijzonder, want je kan nog precies zien hoe de brokstukken meer dan 2000 jaar geleden samen één groot paleis vormden. Ook bij Knossos geldt: ga vroeg op pad! Vanaf 8:00 ‘s ochtends is het park geopend en kan je voor €15 een ticket kopen. Ben je net als ik jonger dan 25? Lucky you, dan mag je gratis naar binnen!

#5 Loutro (Chora Skafion)

2 uur 21 min. vanaf Heraklion

Er is geen betere manier om van de heldere wateren van Kreta te genieten dan per boot. En nu kan je dat perfect combineren met het bezoeken van het dorpje Loutro. Waarom Loutro? Dit pittoreske dorpje gelegen in een mooie baai kan alleen te voet (een pittige wandelroute) of per boot (geen lastige keuze) bereikt worden. Auto’s rijden er niet en de paar inwoners díe er wonen, leven volledig van het toerisme. De meeste toeristen stappen in Chora Skafion op de ferry en laten zich afzetten in Loutro, om na een dagdeel weer rechtstreeks terug te keren naar Chora Skafion. Zonde als je je bedenkt dat er ook boten te huur zijn, waar je niet eens een vaarbewijs voor nodig hebt. In de haven van Chora krijg je uitleg over de werking van de boot en het anker, want dat gaat goed van pas komen. Ga langs de zuidkust op zoek naar de plekjes met kraakhelder water, indrukwekkende grotten en een prachtige kustlijn, om daar vervolgens het anker uit te gooien en een plons te nemen. En onderweg pak je uiteraard Loutro even mee!

 In twee weken heb ik onder andere de vijf bovenstaande plekken afgevinkt. Ook een bezoekje waard als je er tijd voor hebt zijn:
  1. Balos Beach: vergelijkbaar met Elafonisi met het turquoise water en lichtroze zand.

  2. Chania Town: net als Rethymno een leuk vissersplaatsje met een sfeervol oud centrum.

  3. Seitan Limania Beach: dit strand vlakbij Chania wordt vergeleken met een bliksemschicht. Als je het strand op Google Afbeeldingen intikt, begrijp je waarom!

Meer weten over dit populaire vakantieland? Neem een kijkje bij mijn andere blogs over Griekenland. Of vlieg mee naar een andere bestemming!

Heb je vragen over mijn gemaakte reizen, of lijkt het je leuk om samen te werken? Stuur me gerust een mailtje op floraflies.nl@gmail.com of een DM op Instagram.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.