Skip to main content

Bacalar: minigids Los Rápidos

18 september 2021

Bacalar was mijn favoriete stop in Quintana Roo, vooral dankzij de oneindige mogelijkheden aan wateractiviteiten. Één daarvan is Los Rápidos, een smalle rivier ten zuiden van de lagoon met een natuurlijke stroming. Het water is onwijs helder, je wordt omringd door mangrovebossen en je kan zelfs stromatolieten zien. Stromatolieten zijn fossiele gesteentes met meerdere lagen. Als Bacalar op je Mexico lijstje staat, mag Los Rápidos eigenlijk niet ontbreken als dagtripje. Hoe je er komt, wat er te doen is en hoeveel peso’s je op zak moet hebben, lees je hier!

Hoe je er komt

Los Rápidos ligt op iets meer dan 10 km ten zuiden van het laid-back plaatsje Bacalar. Het is een smalle rivier die de lagoon van Bacalar met die van Xul-Ha verbindt. De drie meest gebruikelijke manieren om er te komen vanuit Bacalar:

Auto

Het is zo’m 10-20 minuten rijden vanuit Bacalar naar Los Rápidos, afhankelijk van de locatie van je accommodatie. Ik verbleef bij Casa Bakal (aanrader!) en reed vanaf daar binnen een kwartier naar de ingang van Los Rápidos.

Fiets

Op de fiets gaan, is wat mij betreft geen aanrader. Toch zag ik backpackers gedurende een half uur de hitte trotseren. Hou er rekening mee dat er maar één weg naar Los Rápidos gaat, wat de 307 snelweg is. Fietsend zal je dus over de vluchtstrook moeten.

Taxi

Mocht je niet over een (huur)auto of fiets beschikken, is een taxi een goed (en relatief goedkoop) alternatief. Je mag ervan uitgaan dat een enkele rit niet meer dan 250 peso’s (10 euro) kost. Laat je door je taxi chauffeur afzetten bij het restaurant (!), want vanaf het hek langs de 307 is het nog ruim een kilometer rijden. Om weer terug te komen bij je accommodatie in Bacalar, kan je bij het restaurant vragen of ze een taxi voor je willen bellen.

Toegangsprijs en openingstijden

(juli, 2021)

Het restaurant is van 10:00-18:00 geopend, wat inhoudt dat je gedurende dat dagdeel gebruik kan maken van de faciliteiten. Bij de ingang van het restaurant betaal je een toegangsprijs van 150 peso’s (6 euro). Dit bedrag kan zowel contant als met credit card (Visa/Mastercard) betaald worden. Je ontvangt dan een armbandje, waarmee je de locatie eventueel kan verlaten om later weer terug te komen.

Faciliteiten

Het restaurant serveert heerlijk eten en drinken, waaronder broodjes, snacks en hete maaltijden. Aanraders: de fajita’s met stoofgroenten en rijst en de nacho’s met guacamole.

Er zijn veel verschillende zitplekken. Als je plaatsneemt aan een tafel met een kleine overkapping, wordt er van je verwacht dat je wat bij het restaurant afneemt. In de andere zitruimtes kan je ook zonder wat te bestellen plaatsnemen. Oh, en er zijn hangmatten in het water. Do I need to say more?

Je kan kajaks huren, wat gelijk een leuke manier is om de omgeving te ontdekken vanaf het water. Een éénpersoonskajak kost 150 pesos (6 euro) per uur, een tweepersoonskajak kost het dubbele (12 euro). Terwijl je naar het nabijgelegen Xul-Ha peddelt, moet je de stroming trotseren. Dat betekent gelukkig ook dat je op de terugweg lekker met de flow mee kan gaan. Vergeet niet om je heen te kijken!

Bij de ingang wordt het dragen van een zwemvest aanbevolen, maar het is niet verplicht – in tegenstelling tot bij veel cenotes in Mexico. Een zwemvest zit bij de toegangsprijs inbegrepen.

Mocht je waardevolle spullen bij je hebben, kan je deze opslaan in één van de vele kluizen op het terrein.

Tot slot zijn er uiteraard toiletten en is er een gratis parkeerplaats(je).

Goed om te weten voor vertrek

Mijn nummer 1 advies is: zorg dat je er bij openingstijd bent! Dit geldt uiteraard voor veel plekken die toeristen trekken. In dit geval is het niet alleen voor de mooie plaatjes fijn, maar ook om een (goede) zitplek te bemachtigen. Vanaf lunchtijd wordt het namelijk erg druk en raken de zitplekken langs het water vol.

Dan die mooie plaatjes natuurlijk: neem je camera mee! Het is een onwijs mooie fotospot. Mocht je over een drone beschikken, eat your heart out. Vanaf boven is het nóg mooier om de stromatolieten in het heldere water te spotten. Waar ze dat bij onder andere Cenote Dos Ojos en Cenote Calavera wél doen, vraagt Los Rápidos geen extra geld voor het brengen van een camera/drone/gopro.

Last but certainly not least: deze plek kan alleen zijn schoonheid behouden als wij – als bezoekers – de natuur op een verantwoordelijke manier behandelen. Ik ben me ervan bewust dat dit niet het beste medische advies is, maar smeer je op de ochtend dat je naar Los Rápidos gaat niet in met zonnebrand. Ook andere (beauty) producten met chemicaliën erin zal je even een dag moeten overslaan. De chemicaliën die onder andere in zonnebrand zitten zijn namelijk schadelijk voor de natuur. Gelukkig zijn er voluit schaduwplekken te vinden op het terrein. Zelf nam ik daarnaast een vissershoedje mee om verbranding in mijn gezicht tegen te gaan.

Meer weten over ,de Yucatán Peninsula? Neem een kijkje bij mijn andere blogs over Mexico. Of vlieg mee naar een andere bestemming!

Heb je vragen over mijn gemaakte reizen, of lijkt het je leuk om samen te werken? Stuur me gerust een mailtje op floraflies.nl@gmail.com of een DM op Instagram.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.