San Blas Eilanden: alles wat je moet weten over de zeiltocht van Colombia naar Panama (en andersom)
Ik durf stiekem wel te zeggen dat deze zeiltrip het hoogtepunt van 6,5 maanden reizen door Latijns Amerika is geweest. In maart 2022, ging ik op een 6-daagse zeiltocht van Colombia naar Panama. Alleen al het primitieve leven op een zeilboot is tof om te ervaren. En dan heb ik het nog niet eens over het eilandhoppen bij de San Blas Eilanden. Het is een archipel in de Caraïbische zee, op maar 30 minuten (hard) varen van de noordkust van Panama. Ik vertel je graag alles wat je moet weten voordat je op een van de meest onvergetelijke avonturen van je Latijns Amerika reis stapt!
-
- Vliegen of zeilen?
-
- Kosten van de trip
-
- Inpaklijst
-
- Itinerary
-
- FAQ
1) Vliegen of zeilen?
De grens tussen Panama en Colombia verbindt respectievelijk Midden Amerika en Zuid Amerika. Het opvallende aan deze grens is dat er geen wegen lopen, en er dus ook geen bussen de grens oversteken. Als je dus van Panama naar Colombia wilt (of andersom), moet je een ander vervoersmiddel vinden. Het meest logische alternatief is vliegen… maar hoe vaak krijg je de kans om van het ene naar het andere land te zeilen? Terwijl je ook nog eens een van de mooiste en relatief onontdekte eilandarchipelen van de wereld passeert? Die keuze is kat in ‘t bakkie, toch?
Nou goed, als je er niet zo’n hoog bedrag voor neer hoefde te leggen miscchien. Je zal tijdens je reis door Latijns Amerika vast en zeker backpackers tegenkomen die de trip al hebben gedaan, maar nog méér backpackers die ervoor kozen te vliegen, om financiele redenen.
Dit is wat ik van de prijs denk; ja, het is veel geld. Zeker als je net als ik met een budget reist. Maar is het duur? Ik vind van niet! De zeilboten worden goed onderhouden, er zijn minimaal drie crewleden aan boord (inclusief een kok!), elke boot heeft leuke extra’s inbegrepen (afhankelijk van het bedrijf en de boot waar je mee gaat; bij mij was het een muziekbox, een dinghy (klein rubber motorbootje om naar de eilandjes te varen, deze hoort elke boot te hebben), en snorkel gear). Daarnaast moet je je realiseren dat je (op een kokosnoot of souvenir op de eilanden na) al je uitgaven voor vijf dagen gedekt hebt. De prijs van de vlucht met de prijs van de zeiltrip vergelijken is dus een gevalletje appels met peren.
En dan hebben we het nog niet eens over hoe tof de ervaring ansich is! Worth every penny. Eens zien over hoeveel pennies we het nu precies hebben…
2) Kosten van de trip
Ik vaarde vanaf Colombia naar Panama met Blue Sailing. Er zijn verschillende bedrijven die deze trip (en in tegengestelde richting) aanbieden, maar de prijzen zijn redelijk vergelijkbaar. Hieronder vind je een overzicht van alle kosten in deze midweek (5 nachten).
Colombia naar Panama:
-
- Zeiltocht: 600 USD (inclusief 3 dagelijkse maaltijden, water en koffie)
-
- Boodschappen vooraf: 0-40 USD (hangt vooral af van de hoeveelheid alcohol die je mee wilt nemen)
-
- Belasting om de San Blas Eilanden te bezoeken: 20 USD (gaat naar de Guna community)
-
- Uitgaven op de San Blas Eilanden: 0-20 USD (kokosnoten, andere drankjes, souvenirs)
-
- Motorboot vanaf je zeilboot naar de noordkust van Panama: 18 USD
-
- Verzorgd transport vanaf de noordkust naar Panama City: 25 USD
Totaal = 663 – 723 US dollar
Panama naar Colombia:
-
- Zeiltocht: 600 USD (inclusief 3 dagelijkse maaltijden, water en koffie)
-
- Boodschappen vooraf: 0-40 USD (hangt vooral af van de hoeveelheid alcohol die je mee wilt nemen)
-
- Verzorgd transport vanaf Panama City naar je zeilboot: 60 USD*
-
- Belasting om de San Blas Eilanden te bezoeken: 20 USD (gaat naar de Guna community)
-
- Uitgaven op de San Blas Eilanden: 0-20 USD (kokosnoten, andere drankjes, souvenirs)
Totaal = 680 – 740 US dollar
* de plek waar de zeilboot op je wacht hangt af van de weersomstandigheden, dus de prijs van het vervoer vanaf Panama City naar de zeilboot kan variëren.
Je boekt deze zeiltocht door een email te sturen naar Blue Sailing. Nadat je een geschikte datum hebt gevonden, sturen ze je een betaalverzoek van 50 USD om je plekje op de boot te bevestigen. De overige 550 USD betaal je op de dag van vertrek in cash.
3) Inpaklijst
Ervan uitgaande dat je net als ik met een grote backpack en een kleinere rugzak door Latijns Amerika reist, raad ik je aan om je kleine rugzak voor deze trip te gebruiken. Dat houdt in dat je alles wat je niet nodig gaat hebben in je grote backpack stopt. Deze wordt ergens aan boord opgebergd en zie je in principe pas aan het eind van de trip weer. Wat je dan in je kleinere rugzak moet inpakken?
-
- 2 bikini’s/zwembroeken
-
- 3/4 T-shirts (één die nat mag worden om in te snorkellen)
-
- 1/2 short(s)
-
- slaap outfit
-
- hoed/pet
-
- zonnebril
-
- sarong
-
- boek/e-reader
-
- oortjes
-
- camera/GoPro
-
- power bank
-
- normale oplader
-
- waterproof telefoonhoesje (geen must, maar als je er één hebt, neem ‘m mee!)
-
- dry bag (geen must, maar als je er één hebt, neem ‘m mee!)
-
- toilettas
-
- reisziekte pillen
-
- baby tissues (geen douche aan boord, dus de enige manier om je nog een béétje op te frissen…)
-
- eco-friendly zonnebrand (bij voorkeur SPF 50+)
-
- aftersun
-
- eco-friendly shampoo bar (op dag 4 krijg je wellicht de kans om je even af te spoelen met zoet water op de achterkant van de boot)
-
- muggenspray
-
- kaarten (of een ander reisspelletje)
-
- snacks (niet te veel, de maaltijden vullen al voldoende)
-
- rum (om een coco loco te maken: een kokosnoot met daarin kokoswater en rum)
-
- andere (alcoholische) dranken (enkel water en koffie is aan boord aanwezig)
-
- minimaal 70 USD in cash (zie kosten van de trip)
Lees ook: de ideale inpaklijst voor backpacken in Midden-Amerika
4) Itinerary
Het precieze reisschema hangt van de weersomstandigheden af. Ik had relatief kalm en zonnig weer tijdens de oversteek van Colombia naar Panama. Zo zag de trip eruit:
Colombia naar Panama
Dag 1
10:00: verzamelen in de haven van Cartagena waar de zeilboot ligt, om alvast de crew en andere passagiers te ontmoeten. Je betaalt nu de overige 550 USD in cash. Ook kan je Colombiaanse pesos die je nog over houdt, inwisselen voor Amerikaanse dollars, omdat dit de currency in Panama (en dus ook op de San Blas eilanden) is. Je kan alvast je grote backpack droppen; dit kan ook vanavond.
11:00-19:00: vrije tijd in Cartagena
20:00: wederom verzamelen bij de boot, dit keer voor vertrek! Iedereen krijgt nu nog even de kans om boodschappen te doen of geld te pinnen bij de supermarkt 5 minuten verderop. Hierna vindt de briefing plaats; alle informatie over veiligheid en zeeziekte wordt gegeven, en er wordt een beeld geschetst van de komende dagen. Ook worden de bedden onderling verdeeld. Na al deze praktische zaken, is het tussen grofweg 22:00 en 00:00 tijd om Cartagena te verlaten! Ik ging rond 1:00 slapen, en viel gelukkig in slaap voordat we bij de grote golven waren.
Dag 2
Je wordt wakker in een bed dat voor je gevoel alle kanten op gaat; vandaag ga je de open zee trotseren! Dat er deze ochtend bij mij een groep dolfijnen voor de boot meezwom, maakte het al een stuk draaglijker. Deze dag ben je vooral je lotgenoten aan het leren kennen, een boek aan het lezen, of naar muziek aan het luisteren. Dat alles ter afleiding van de open zee! Zeeziekte kán namelijk voorkomen; lees daar meer over bij de FAQ.
Dag 3
Whoohooo, you’ve made it to the San Blas Islands! Afhankelijk van de weersomstandigheden, kom je hier tussen 9:00 en 14:00 aan. Ik werd om 8:30 wakker gemaakt met het nieuws dat we de eerste eilanden al in zicht hadden. Vanaf nu geen hoge golven meer; tijd om te genieten van een waar paradijs! Dat eerste biertje smaakte nooit zo goed…
Dag 4
De tweede volle dag bij de San Blas Eilanden. De dagen bestaan uit eilandhoppen, waarbij je zo’n twee tot drie eilanden per dag aandoet. De zeilboot gaat dan voor anker, en jij zwemt (of vaart met de dinghy – een klein rubber motorbootje) naar het eiland. Tijdens deze eerste twee dagen heb je de eilanden voor jezelf! Of nouja, nu moet ik niet de gastvrije Gunas vergeten te benoemen. Zij wonen op zo’n 40 van de 360 eilanden, en verwelkomen jou maar al te graag! Neem dus vooral wat cash mee tijdens je zwemtochtje naar zo’n eiland (nú komt dus een dry bag of waterdicht telefoonhoesje goed van pas), zodat je een drankje of souvenir van ze kan kopen.
Dag 5
Dag drie van het eilandhoppen is aangebroken, en het is ook de laatste! Morgen is het tijd om de boot te verlaten en het laatste stuk naar Panama City af te leggen. Daar moet je vooral nog even niet zitten met je gedachten; je hebt nog een heerlijke dag vol volleybalwedstrijden, cocos locos, gesnorkel en gelach in het vizier!
Dag 6
Maar dan is het toch echt tijd om de crew en de boot gedag te zeggen… Om 8:00 word de groep door een motorboot opgehaald, welke je naar het vasteland van Panama brengt.* Daar zullen chauffeurs op je te wachten staan. In twee auto’s wordt de groep naar Panama City gebracht. Vergeet hiervoor niet nummers uit te wisselen met je zeilmaatjes! Je wilt natuurlijk alle foto’s en video’s die gemaakt zijn met elkaar delen, en met elkaar in Panama City nog een drankje doen de komende dagen.
*Het gebeurt ook wel eens dat de zeilboot vanaf de San Blas verder doorvaart naar een alternatieve plek aan de noordkust van Panama, waar er aangelegd kan worden. In dat geval vervalt dus het stukje met de motorboot.
Panama naar Colombia
Ik kan je logischerwijs niet even gedetailleerd over de tocht van Panama naar Colombia vertellen. Wat jij en ik wel kunnen concluderen, is dat de indeling omgekeerd is. Dit houdt in dat je de eerste dagen juist op de San Blas Eilanden spendeert, en dat je dáárna de open zee gaat trotseren.
Zelf vond ik het heel fijn dat ik eerst de “taaie” 36 uur op open zee had, en daarna de San Blas als hoogtepunt ervaarde. Gooi hier niet al je plannen voor om hoor; ik heb ook alleen maar enthousiaste verhalen gehoord over de tocht van Panama naar Colombia.
5) FAQ
-
- Is deze zeiltocht aan te raden voor (vrouwelijke) soloreizigers?
Absoluut! Afhankelijk van de boot waar je mee gaat, ben je in een groep van zo’n acht tot veertien reizigers. Mijn groep bestond uit één stel, drie vriendenduo’s en zes soloreizigers. Het was een onwijs gezellige boel! Geloof mij maar, het leven op een boot voor 5-6 dagen is een heuse bonding experience… (;
-
- Hoe zit het met zeeziekte?
Zeeziekte is – samen met de kosten van de zeiltocht – het enige wat reizigers terughoudt. Je hoort er ook vast wel eens horrorverhalen over; dat iedereen gedurende de 36 uur over de zijkant van de boot hangt. Ik zal je delen hoe het er op mijn boot aan toeging.
Ik heb normaal nooit last van enige vorm van reisziekte, maar ik moet zeggen dat dag 2 toch wel een uitdaging voor me was. Nu wil ik daar gelijk aan toevoegen dat die uitdaging vooral mentaal is. Als je net te lang nadenkt over het feit dat je op open zee bent, dat er geen uitweg is, en dat die golven echt niet ineens stoppen, kom je in een lastige spiraal terecht…
De reisziektepillen hebben mij flink geholpen om de echte misselijkheid tegen te gaan! Ik nam er één op de eerste avond bij het vertrek uit Cartagena, eentje bij het ontbijt de volgende ochtend (deze was nodig), en weer eentje in de avond. Drie in totaal dus. Op dag 2 had ik er heus eentje extra kunnen nemen, maar ze maakten me ook erg moe, dus ik koos ervoor dat niet te doen.
Uiteindelijk is niemand op onze boot echt ziek geworden! Hou er rekening mee dat het zeilen vanaf de San Blas naar Colombia (andersom dus) wat heftiger zou zijn, vanwege de windrichting.
Als ik jou was, zou ik dus gewoon ervan uitgaan dat je zeeziek wordt; je kan het maar beter op voorhand al accepteren. Het is uiteindelijk maar 36 uur op open zee, en de gehele zeiltocht is té tof om je door die 36 uur af te laten schrikken. De reisziektepillen helpen dus ook echt, samen met je positionering op de boot. Iedereen heeft een andere voorkeur, maar ik vond het fijn om vooraan op het dek te liggen. En misschien word je net als ik dus niet eens ziek!
Waar ik minder rekening mee had gehouden, is landziekte. Ja, het is echt een ding. De twee dagen na de trip (dag 7 en 8) voelde het alsof de grond onder me aan het bewegen was. Toen ik in Panama Stad door mijn dorm liep, moest ik mij vastgrijpen aan mijn stapelbed, om voor mijn gevoel niet te vallen. Het was alsof ik nog steeds op open zee was, terwijl dat inmiddels vijf dagen geleden was! Een bijzondere sensatie.
-
- Hoe is het slapen op een boot?
In gedachten houdende dat ik een korte twijfelaar met een hele lange vriend van me deelde, heb ik best oké geslapen! Op de eerste twee avonden kon ik makkelijk in slaap vallen door de reisziektepillen. Wel werd ik tijdens deze nachten meerdere keren wakker. Ofwel door de golven die me wakker schudden, of door mijn zeilmaatjes die naar het toilet gingen (en drie keer raden wie hiernaast sliep…).
Tijdens de overige drie nachten waren de golven peanuts vergeleken met nacht 1 en 2, omdat je voor anker ligt in de kalme wateren bij de San Blas. Verwacht alsnog niet al te veel uur slaap, want je wordt automatisch vroeg wakker ‘s ochtends. Ja, ook na een lange avond vol muziek, rum en kaartspellen. (; Een eventuele kater verdring je automatisch, want je wordt keer op keer wakker in paradise!
-
- Is er Wi-Fi of internet?
Nope! En dat beviel top. Voor iemand die dagelijks veel tijd op haar telefoon besteedt, was het heerlijk om hem ergens weg te leggen en er niet meer naar om te kijken. Of nouja, natuurlijk wel voor een foto en filmpje op zijn tijd, want de uitzichten zijn waanzinnig.
Er is internet op een paar plekken op de eilanden, maar het is onstabiel, en ik heb er niet eens naar gezocht. Zorg er dan dus wel even voor dat je vóór deze trip een appje naar het thuisfront hebt gestuurd, om ze te laten weten dat je de komende 5-6 dagen niet bereikbaar bent. Ze kunnen de boot via de GPS tracker volgen, op de website van Blue Sailing.
-
- Met welke zeilboot van Blue Sailing ging jij?
Ik ging met de Ti Vaou, en ik kan je deze boot van harte aanbevelen, zeker als je net als ik allleen reist, tussen de pak ‘m beet 20 en 35 jaar oud bent, en zin hebt in biertjes en cocos locos met een groep vreemdelingen die snel vrienden worden, terwijl je niet ál te katerig wakker wordt, zodat je alsnog vollop van de schoonheid van de San Blas kan genieten!
De crew op de Ti Vaou was geweldig. Zij zijn niet de eigenaar van de boot, maar ze werken doorgaans voor een bepaalde periode op dezelfde boot. Kapitein Tote (José Miguel) zorgde ervoor dat we een veilige oversteek hadden, en hij bracht ons op de San Blas naar de mooiste eilanden, samen met Frank (aka Nene) en Mateo. Kok Oscar zorgde voor heerlijke maaltijden en goede vibes. Als hij tenminste rustig van zijn eerste koffie van de ochtend had kunnen genieten… Zijn woorden. (;
Niet geheel onrelevant; de Ti Vaou is een catamaran, wat betekent dat het een stabielere ligging heeft op open zee dan een gewone zeilboot. Ook heeft een catamaran veel ruimte op het dek.
* Hou er rekening mee dat je je boot niet uitkiest. Alle boten zijn ingeroosterd op een bepaalde datum, dus als je op een specifieke boot wilt, moet je flexibel zijn met je reisschema! Stuur Blue Sailing een mailtje met een kleine speling aan data waarop je kan gaan (ik vroeg ze naar de vertrekopties van een hele week), en dan sturen zij je de data en bijbehorende boten waarop ze vertrekken.
-
- Wat at je aan boord? Zijn er ook vegetarische opties?
De maaltijden waren top! Op dag 1 verzamel je pas ‘s avonds, en wordt er verwacht dat je daarvoor al hebt avondgegeten. Van dag 2 tot en met dag 5 krijg je drie maaltijden per dag. Op dag 6 krijg je nog ontbijt, voordat je vertrekt.
Je kan van tevoren jouw dieetrestricties naar Blue Sailing mailen. Ik ben zelf vegetarisch, samen met één andere Duitser uit de groep, en wij kregen altijd een goed vegetarisch alternatief op vlees of vis. Ontbijt was vaak iets zoetigs (havermoutpap, sandwiches, fruit) of eieren. Lunch en avondeten varieerde tussen pasta, soep, broodjes en rijst
Aangezien de indigenous Guna community op de San Blas eilanden dagelijks vis eet (ze hebben beperkte voedselbronnen op de eilanden), had ik van tevoren besloten een uitzondering voor vis te maken voor deze dagen. De vis wordt vers gevangen, op een kleinschalige manier, dus dat wilde ik wel eens ervaren! We hadden twee keer verse vis als avondeten. Het was natuurlijk mogelijk om een vegetarisch alternatief te krijgen.
Stap aan boord van de Ti Vaou via mijn IG story highlights “San Blas I” en “San Blas II”
Ben je een reis door Latijns Amerika aan het plannen? Bekijk mijn andere bestemmingen in Latijns Amerika.n
Heb je vragen over mijn reizen, of lijkt het je interessant om samen te werken? Stuur me gerust een berichtje op Instagram, of een e-mail naar floraflies.nl@gmail.com.
Over Flora Flies
Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.