Skip to main content

Backpacken in El Salvador: reisroute 2 weken

28 maart 2023

Samen met zes andere backpackers stak ik in oktober 2021 de grens over van Guatemala naar El Salvador. Tijdens de twee weken die volgden, reisden we zonder dat we dat van tevoren zo bedacht hadden in deze samenstelling door El Salvador. Na heel wat hitchhiken, marktbezoekjes, chickenbusritjes en hostelovernachtingen, vervolgden we weer onze eigen routes. Met geweldige herinneringen op zak, met dank aan een land waar we inmiddels allemaal een beetje verliefd op waren geworden. Deze reisroute voor El Salvador brengt je langs Santa Ana, la Ruta de las Flores, El Tunco en San Salvador.

 1. Santa Ana
 2. La Ruta de las Flores
 3. El Tunco
 4. San Salvador

Lees ook: Hosteltips voor soloreizigers: El Salvador

Santa Ana – 4 nachten

Santa Ana is na hoofdstad San Salvador de grootste stad van El Salvador. Door de vele laagbouw en de koloniale invloeden voelt dit echter niet zo. Het oude centrum is met haar rechte straten redelijk overzichtelijk. Je kunt struinen over de lokale markten en de prachtige kerken bezoeken, maar verder is Santa Ana vooral een goede uitvalsbasis voor dagtripjes.

Van Guatemala naar Santa Ana

Je kunt met lokaal transport de grens oversteken van Guatemala naar El Salvador, maar omdat dit mijn eerste grensovergang in Midden-Amerika was, vond ik het een prettig idee om met een shuttlebus te gaan. De shuttle van Antigua naar Santa Ana kostte me 320 GTQ in 2021, omgerekend zo’n €38. Het shuttlebedrijf heet Aviatur en heeft een kantoor in de beroemde straat van El Arco de Santa Catalina.

To do in Santa Ana

 • Probeer de lokale pupusas in Mercado Central
 • Mensen kijken in Parque Libertad
 • Slenter over de markt bij Parque Isidro Menéndez
 • Ervaar het lokale marktleven bij Mercado Colon
 • Hike Volcán de Santa Ana
 • Spendeer een zonnige middag bij Lago de Coatepeque
 • Ontdek de warmwaterbron en waterval bij el Salto de Malacatiupan

La Ruta de las Flores – 3 nachten

La Ruta de las Flores (de bloemenroute) bestaat uit vijf pittoreske dorpen die verbonden zijn door chickenbussen en minivans, waarmee je in een dag eenvoudig van het ene naar het andere dorp kunt. Wij besloten om in het redelijk centraal gelegen Apaneca te overnachten, vanaf waar we Ataco en Juayua bezocht hebben. Deze omgeving staat bekend om de vele koffieplantages, dus als je een keer een koffietour wilt doen tijdens je reis, is dit een goed moment!

Van Santa Ana naar Apaneca

Het grootste busstation van Santa Ana (Terminal de Buses Francisco Lara Pineda) ligt naast Mercado Colón. Je kunt gerust zeggen dat het een heus avontuur is om met de bus van plek A naar B te komen in El Salvador. Een duidelijk schema lijken ze niet te kennen en soms komt een bus überhaupt niet opdagen. No worries, want er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden!

Voor 3 USD zijn wij met een omweg van Santa Ana in Apaneca beland. Vraag aan de locals op het busstation welk busnummer je moet hebben.

To do in La Ruta de las Flores

 • Koffietour
 • Ziplinen, een doolhof en andere activiteiten bij Laberinto de Apaneca
 • Bezoek Juayua op een zaterdag voor street food
 • Doe een tour naar Laguna Verde
 • Shop zelfgemaakte producten bij de markt rondom Parque Fray Rafael Fernandez (Ataco)
 • Lokaal en goedkoop ontbijten in Ataco bij Yulu Ne Gascu

El Tunco – 2 nachten

Eén van de populairste surfdorpen langs de kust van El Salvador. El Tunco bestaat voornamelijk uit ho(s)tels, surfshops en restaurantjes. Ook als je (zoals ik) niet surft kan een bezoekje aan El Tunco de moeite waard zijn. Houd er wel rekening mee dat de oceaan hier doorgaans aardig wild is, en het strand voor het grootste gedeelte uit stenen bestaat, dus voor een relaxed stranddagje is dit misschien niet de juiste plek.

Van Apaneca naar El Tunco

Doordat we een aantal keer zouden moeten overstappen om met de bus van Apaneca naar El Tunco te gaan en we met een groep van zeven waren, probeerden we een shuttle te vinden. Het bedrijf Impronta Turistica El Salvador bracht ons voor 11 USD per persoon met een pickup naar de kust. Een prachtige rit in de achterbak van deze 4×4!

To do in El Tunco

 • Surflessen nemen
 • Vegetarisch eten bij Jungle SV
 • Shoppen bij de lokale (surf)shops
 • Dagtripje naar El Zonte
 • Zonsondergang bekijken op het strand

San Salvador – 5 nachten

Een hoofdstad die gelukkig langzaamaan haar slechte reputatie aan het kwijtraken is. In en rondom San Salvador valt genoeg te beleven, dus er is geen rede om deze historische en bruisende stad over te slaan! Je kunt het beste verblijven in La Zona Rosa, waar je veel westerse invloeden terugziet. Vanaf het ziekenhuis kun je eenvoudig de chickenbus (nummer 42B) naar het (oude) centrum nemen voor zo’n 30 dollarcent.

Van El Tunco naar San Salvador

Als je El Tunco uitloopt en langs de hoofdweg wacht, komt er vanzelf een chickenbus voorbij die je voor zo’n 3 USD naar de hoofdstad kunt brengen.

To do in San Salvador

 • Uitgaan in la Zona Rosa
 • Ontdek het oude centrum te voet
 • (Goedkoop) drankje doen bij Cervecería Chapultepec
 • (Fancy) drankje doen bij Eleven club in Bambu City Center
 • Rondleiding in het Nationale Paleis ($5)
 • Mensen kijken in Parque Cuscatlán
 • De kleurrijke “TikTok-famous” Imagine Slide bij Picnic Steak House ($5)
 • Dagtripje naar Suchitoto (de voormalige hoofdstad van El Salvador)
 • Chill een middagje bij Lago Suchitlan

Samenvatting van mijn reisroute

 • Santa Ana: 4 nachten
 • Apaneca: 3 nachten
 • El Tunco: 2 nachten
 • San Salvador: 5 nachten

Alternatieve reisroute: 1 week – pitstop Guatemala – Nicaragua

 • Santa Ana: 3 nachten
 • Juayúa: 2 nachten
 • El Tunco: 2 nachten

Alternatieve reisroute: 2 weken – vogelvlucht El Salvador

 • Santa Ana: 3 nachten
 • Apaneca: 2 nachten
 • Juayúa: 2 nachten
 • El Tunco: 3 nachten
 • San Salvador: 3 nachten
 • Suchitoto: 1 nacht

Alternatieve reisroute: 3 weken – avontuur en surfen

 • Santa Ana: 4 nachten
 • Apaneca: 3 nachten
 • El Tunco: 4 nachten
 • El Zonte: 4 nachten
 • San Salvador: 3 nachten
 • Suchitoto: 2 nachten

Op naar de volgende bestemming: Honduras!

Ben je een reis door Latijns-Amerika aan het plannen? Bekijk mijn andere bestemmingen in Latijns-Amerika.

Heb je vragen over mijn reizen, of lijkt het je interessant om samen te werken? Stuur me gerust een berichtje op Instagram, of een e-mail naar floraflies.nl@gmail.com.

Over Flora Flies

Ik geloof dat reizen een way of living kan zijn. Een manier om jezelf te ontwikkelen en te prikkelen. Zo lang je je reizen daar ook naar indeelt. Slow reizen is daar voor mij het antwoord op.